Доналд Тръмп има план да „открадне” победата на изборите за

...
Доналд Тръмп има план да „открадне” победата на изборите за
Коментари Харесай

Два източника разкриха тайния план на Тръмп за спечелването на изборите

Доналд Тръмп има проект да „ открадне” успеха на изборите за президент на Съединени американски щати, даже да загуби вота, пишат „ Уошингтън поуст” и „ Нешънъл Хералд”.

Самият Тръмп даже не го отхвърля. Част от проекта бе бързото назначение на двама висши съдии, които заместиха умрелите демократи. Така републиканците към този момент имат цялостно болшинство във Върховния съд на Съединени американски щати.

Друг главен детайл е апелът резултатите от изборите да бъдат оповестени в деня, в който завършва гласуването. Социологическите изследвания демонстрираха, че хората, гласуващи към този момент повече от месец по пощата поради болестта от ковид-19, в огромното си болшинство поддържат Джо Байдън – съперника на Тръмп. Точно противоположни са настройките на тези, които ще отидат до урните през днешния ден.

Парадоксално само че в редица щати техните гласове ще бъдат преброени преди тези, подадени по пощата. Така, най-малко за малко, Тръмп може да има преимущество в изборния резултат.

И той евентуално ще употребява това, с цел да оспори вота по-късно във Върховния съд без доказателства за фалшификации, само че с задоволително огромна социална поддръжка.



Този сюжет, въпреки и вероятен, е малко евентуално да реализира триумф, в случай че крайната преднина на Байдън е забележителна.
Не по този начин обаче стоят нещата при положение, че разликата сред двамата е дребна.

Съединени американски щати имат много комплициран развой, когато става въпрос за гласоподаване по пощата. За разлика от множеството други страни, бюлетината би трябвало да се сложи в по-малък плик за скрито гласоподаване, преди да се постави в по-голям плик. И това не е всичко. Големият плик би трябвало да бъде ръчно подписан. Ако подписът не наподобява задоволително на наличния в базата данни, бюлетината автоматизирано се отхвърля.

Освен това всеки щат има спомагателни лични правила. Например в Мичиган, бюлетините могат да бъдат преброени единствено в случай че са с пощенскo клеймо до 2 ноември и са доставени в центъра за преброяване до 17 ноември. В Северна Каролина обаче клеймото може да изтича на 3 ноември, само че крайната дата за приемане е 12 ноември.

В основния щат Пенсилвания Върховният съд подреди да бъдат зачитани единствено бюлетините, които са пристигнали по пощата в центъра за преброяване преди 6 ноември. Това решение беше оспорено. Съдиите се разделиха по равно, 4 на 4, защото един от републиканците поддържа сътрудниците си демократи. Но след назначението на Ейми Барет, Тръмп елементарно ще завоюва с 5 на 4. А действително републиканските съдии са 6 против единствено 3-ма демократи.

Така че Тръмп има много съществени шансове да завоюва изборите посредством Върховния съд, пренебрегвайки правила, прецеденти и обичаи, в случай че разликата с Байдън е дребна.

Точно поради това броенето на бюлетините може да се окаже основно. В Мичиган, Уисконсин и Пенсилвания да вземем за пример, гласовете подадени по пощата, ще стартират да се обработват едвам след приключването на изборния ден.

В същото време във Флорида и Аризона пликовете към този момент са валидирани и обработени, тъй че броенето ще става дружно с това на гласовете от изборните секции.

Тоест крайните резултати от първите три щата могат да станат известни след дни или даже седмици, в случай че разликата сред двамата претенденти за президент на Съединени американски щати е дребна.

А тези щати излъчват огромен брой делегати, които действително дефинират кой ще завоюва вота. За да е сигурен спечелилият се нуждае от 270 или повече делегата от общо 538. Всеки пратеник се излъчва от избран регион, според от това кой претендент за президент е получил болшинството от гласовете там.

И защото популацията на обособените региони е друго, изборите могат да бъдат завоюва и от претендента, взел по-малко гласове. Така Тръмп надви над Хилъри Клинтън през 2016 година

Ако не победи във Флорида и Аризона, той ще загуби изборите без да може да направи нищо в отговор. Тръмп взе ограничения, това да не се случи. Неслучайно актуалният президент смени поданството си, премествайки се публично от Ню Йорк във Флорида.

В случай, че разликата с Байдън е % или по-малко обаче, Тръмп ще може да обърне резултата, като оспори във Върховния съд валидността на подадените по пощата бюлетини.

В такава обстановка евентуално би се стигнало до намесата на Конгреса, където демократите имат болшинство, само че тя ще бъде парирана от Сената, където републиканците са повече.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР