Доналд Тръмп и Рекс Тилърсън В навечерието на обиколката си

...
Доналд Тръмп и Рекс Тилърсън В навечерието на обиколката си
Коментари Харесай

Европейските съюзници на САЩ се тревожат от надвисналата гилотина над Тилърсън


Доналд Тръмп и Рекс Тилърсън

В навечерието на обиколката си в Европа Рекс Тилърсън предходната седмица изнесе тирада, която европейците от дълго време чакаха да чуят: твърдо заричане, че Съединени американски щати ще поддържат най-старите си съдружници.

Облекчението в европейските столици не търпя и ден след появяването на медийни известия за проект на Белия дом за уволнение на държавния секретар на Съединени американски щати. Това още веднъж потопи приятелите на Америка в комплициране каква е външната политика на президента Доналд Тръмп.

Несигурността е изключително мощна заради водещата роля на Вашингтон в рецесиите в Северна Корея и Сирия.

" Точно когато Тилърсън идва в Брюксел да даде обществен израз на поддръжка, който Европейски Съюз и НАТО от дълго време желаят, наподобява, че той няма мандат, че гилотината е надвиснала над главата му. Така Европа остава също толкоз несигурна за Тръмп, колкото беше ", сподели формален представител на Европейски Съюз, който води дипломатическа активност с Белия дом.

В четвъртък публични представители на Съединени американски щати споделиха, че Белият дом възнамерява да размени Тилърсън с шефа на Централно разузнавателно управление на САЩ Майк Помпейо. Но в петък Тръмп съобщи, че той няма да напуща, а в събота държавният секретар сподели, че тези медийни известия са погрешни.

Европейските водачи жадуват за непоклатимост във външната политика на Съединени американски щати. Те са смутени от реториката на Тръмп " Америка преди всичко " и изменчивите му изявления за НАТО и Европейски Съюз.

В допълнение към това решението на Тръмп да се изтегли от Парижкото съглашение за климатичните промени и решението му да не удостовери, че Иран съблюдава нуклеарното съглашение, подкопават европейските цели.

" Хаосът в държавното управление не оказва помощ в сегашната геополитическа конюнктура ", сподели почитан френски посланик.

Миналата седмица Тилърсън, някогашен началник на " Ексън Мобил ", направи във Вашингтон дълго послание в поддръжка на Европа, което е повече в звук с обичайна политика на Съединени американски щати. " Съединени американски щати остават ангажирани с трайните ни връзки с Европа. Ангажиментите ни за сигурността към европейските ни съдружници са непоклатими ", сподели той пред мозъчен концерн.

Той съобщи, че ще изрази това обръщение пред Европейски Съюз и НАТО. Тилърсън ще посети Брюксел във вторник и сряда, Организацията за сигурност и съдействие в Европа във Виена в четвъртък и Париж в петък.

Въпросът е дали европейските представители ще му повярват, като се имат поради напреженията при визитата му в Европа през април. Тогава Ройтерс заяви, че Тилърсън в началото е възнамерявал да пропусне среща на НАТО в Брюксел и е участвал на нея едвам след напън от съдружници.

" Ако е имало упования Тилърсън да се трансформира в контраст на Тръмп, в човек, който да предава послания от сътрудници и да упражнява въздействие за по-умерена американска външна политика, тези упования са били излъгани. Под неговото управление Държавният департамент престана да е състезател ", сподели Нилс Анен, представител за външната политика на парламентарната група на немските социалдемократи.

Въпреки обещанието на Тилърсън да реформира външнополитическото ведомство на Съединени американски щати, европейските държавни управления гледат неблагоприятно на напъните му да редуцира разноските в Държавния департамент, където високи дипломатически постове остават незапълнени съвсем година след встъпването в служба на това държавно управление.

Французите заобикалят Тилърсън и развиват контакти с министъра на защитата на Съединени американски щати Джеймс Матис, съветника по националната сигурност в Белия дом Ейч Ар Макмастър и началника на канцеларията на Белия дом Джон Кели, а шефката на дипломацията на Европейски Съюз Федерика Могерини се обръща непосредствено към вицепрезидента Майк Пенс. Берлин натъртва на връзките с Конгреса, както и с Кели, Макмастър и Матис.

Не е ясно обаче дали този достъп се отразява директно на външната политика на Тръмп, споделиха дипломати.

Има вяра, че в случай че поеме поста, Помпейо може да съживи Държавния департамент след Тилърсън, който е възприеман като безполезен, споделиха дипломати. Помпейо е чужд в Европа, само че е считан за по-близък до Тръмп.

" Може да станем очевидци на по-голяма доза Тръмп в Държавния департамент ", в случай че Помпейо го оглави, сподели Томас Клайне-Брокхоф, началник на берлинския отдел на Германския Фонд " Маршал ".

Според европейски посланик Тилърсън е бил в сложна позиция през цялото време, тъй като държавното управление на Тръмп е враждебно към Иран и в него са включени екип от генерали, последователи на твърдия метод, " тъй че Тилърсън в никакъв случай не е имал кой знае какво пространство за маневриране ".

Освен това зетят на Тръмп - Джаред Къшнър, е поел водеща роля в определянето на политиката по мира в Близкия изток.

Европейците обаче възприемат Тръмп като буря от спорни сигнали. На среща на върха на НАТО през май в Брюксел президентът обществено порица европейските водачи за ниските им разноски за защита и заплаши да понижи поддръжката си, а броени месеци по-късно разгласи повишаване на военните разноски на Съединени американски щати в Европа.

Положението може единствено да стане още по-непредвидимо, споделят дипломати.

За европейските дипломати Тилърсън и Матис играят решаваща роля в опитите за обезсърчаване на Тръмп да взема недомислени решения за Северна Корея и нуклеарната й стратегия, като се имат поради мненията на държавното управление за " цялостно заличаване " на тази страна.

По БТА
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР