Доналд Тръмп, ЕПА/БГНЕС Съюзът между САЩ и Западна Европа постигна

...
Доналд Тръмп, ЕПА/БГНЕС Съюзът между САЩ и Западна Европа постигна
Коментари Харесай

Тръмп се опитва да разбие Запада


Доналд Тръмп, ЕПА/БГНЕС

Съюзът сред Съединени американски щати и Западна Европа реализира забележителни неща. Той завоюва две международни войни през първата половина на 20 век. След това се разшири, включвайки някогашните си врагове, и завоюва Студената война. Помогна за разпространяване на демокрацията и за реализиране на най-високия витален стандарт (в западните страни), какъвто светът в миналото е познавал.

Президентът Тръмп се пробва да разбие този съюз.

Дали в действителност той прави това умишлено? Кой знае... Невъзможно е да се надникне в главата му и да се гадаят стратегическите му цели, в случай че той въобще си слага дълготрайни цели. Но дано кажем по този начин: в случай че един президент на Съединени американски щати начертае някакъв скришен, съответен проект за разрушение на Атлантическия алианс, този проект поразително би носил белезите на държанието на Тръмп.

Той би включвал открита неприязън към водачите на Канада, Англия, Франция, Германия и Япония, би включвал желание към битки по измислени проблеми - не с цел да се печелят огромни отстъпки за Съединени американски щати, а с цел да се основават спорове поради самите спорове.

Таен проект за съсипване на Запада би предполагал също Съединени американски щати за потърсят нови съдружници в подмяна на към този момент нежеланите. Най-очевидният би бил Русия - най-големия противник в Европа на Германия, Франция и Англия. И тъкмо както работи Русия, Съединени американски щати, поставяйки си за цел да разбият Атлантическия алианс, биха почнали да се месят във вътрешните работи на други страни, с цел да слагат там нови държавни управления, които също отхвърлят остарелия съюз.

Внимание, внимание, внимание, внимание. Тръмп прави всяко едно от тези неща. Той избра да не участва на срещата на Г-7 в цялостен състав. Докато беше там, търсеше битки. Може би към този момент сте видели фотографията, оповестена от немското държавно управление - Тръмп седи със свъсени вежди и скръстени ръце, до момента в който Ангела Меркел и другите (западни) водачи са го наобиколили прави, с умолителни погледи. Японският министър председател Шиндзо Абе гледа напряко обезверено.

Няма нищо чудно. Главните различия на срещата бяха за митата, които Тръмп наложи по подправени аргументи. Той твърди, че по този метод просто отвръща на дейностите на други страни. Но настоящите междинни мита на Съединени американски щати, Англия, Германия и Франция, съгласно Световната банка, са идентични - 1,6 %. Японските са 1,4 %, а канадските - 0,8 %. Да, всяка страна има прочут брой противоречиви мита, само че те са дребни, и Съединени американски щати не страдат от тях.

Така че Тръмп не споделя истината за търговията. По същия метод той лъжеше за родното място на Барак Обама, за личната си позиция по войната в Ирак, за числеността на множеството (във Вашингтон), събрало се по случай встъпването му в служба, за статистиката за убийствата, за мексиканските имигранти, за съветското следствие, за парите за мълчанието на Сторми Даниълс и по стотици други въпроси. С митата обаче той не акцентира действителен проблем, а го показва погрешно.Той заплашва Атлантическия алианс, употребявайки една неистина.

Ако се нуждаете от повече доказателства, погледнете неговите постове в Туитър. Тези, които наблюдават от близко неговите трудове в мрежата (за което не им завиждам), са разбрали, че той постоянно упреква другите, че правят неговите лични грехове. В събота той назова канадския министър председател Джъстин Трюдо " доста непочтен ".

Докато Трюдо и другите обичайни съдружници получават пренебрежение, по адрес на Владимир Путин, Ким Чен-ун и всякакви други напиращи властнически управници се сипят похвали. Тръмп и неговите помощници дават рамо на крайнодесни политици в Германия и други страни. В Квебек той се опита да търси извинения за съветската анексия на Крим и се застъпи за наново приемане на Русия в Г-7. Консервативният създател Джей Нордлингър попита: Защо той (Тръмп) приказва като водещ от финансираната от съветското държавно управление тв мрежа АрТи (Russia Today)?

Аз не зная отговора. Но е извънредно време да погледнем съществено на само вероятното пояснение за държанието на Тръмп: той желае да унищожи западния съюз.

Това може би е въпрос на идеология, и той (Тръмп) избира авторитаризма в жанр Путин пред демокрацията. Или пък той няма далечна тактика и Путин в действителност държи като коз някаква компрометираща информация. Или може би Тръмп просто харесва да бъде против всичко това, на което е държал всеки актуален американски президент.

Каквато и да е повода, неговото държание постанова да му бъде даден отговор, който да е толкоз сериозен, колкото и опасността. Както посочи политологът Брендън Найън, миналият уикенд бе общопризнат като повратна точка: " Западният съюз и световната комерсиална система са подложени на същото мощно напрежение, което Тръмп породи и в нашите вътрешни институции ".

За обичайните американски съдружници отговорът изисква отвод от бодрия оптимизъм, който характеризираше първичния метод, общопризнат от Трюдо и френския президент Еманюел Макрон. Меркел е образецът за верния метод. Тя е по-твърда, заобикаляйки ненужна ескалация, тъй като схваща заканите в дълготраен проект.

За съпартийците републиканци на Тръмп това значи да слагат ползите на страната над партията. Няколко (видни) републиканци, като ДжонМаккейн, подходящо показаха паника през последните два дни. Сега от конгресмените се чака да създадат повече от писане на изпълнени с терзания туитове. Те би трябвало да предложат законодателство, което да обуздае Тръмп, и да стартират чувания за изясняване на неговите претекстове.

За американските гласоподаватели това значи да вдървен същинския залог в идните тази година междинни избори. Те не са просто референдум за понижаване на налозите, за проекти за опазването на здравето или за нетрадиционния жанр на президента. Те са референдум за американските идеали, които са по-стари от всеки от нас.

По Българска телеграфна агенция.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР