Доналд Тръмп е майстор на мрачните прецеденти сред американските президенти.Той

...
Доналд Тръмп е майстор на мрачните прецеденти сред американските президенти.Той
Коментари Харесай

От Белия дом в тъмна килия - може ли Тръмп да влезе в затвора?

Доналд Тръмп е занаятчия на мрачните прецеденти измежду американските президенти.

Той е първият държавен глава: 

- Импийчван два пъти; 

- Осъждан за полово насилие; 

- Обвиняван за престъпни престъпления*.

Този четвъртък републиканецът стана първият някогашен президент на Съединени американски щати с повдигнати обвинявания за федерални закононарушения.

Какво значи това? Може ли вместо в Белия дом актуалният кандидат-президент да се озове в тъмна килия?

Може и още по какъв начин. Вижте за какво.
Предисторията
След края на единствения мандат на Тръмп като президент на Съединени американски щати през януари 2021 година предприемачът придвижва стотици класифицирани документи до резиденцията си в Мар-а-Лаго. Националният списък на Съединени американски щати, чиято съществена цел е точно да съхранява секретни федерални материали, стартира продължителна игра на " котка и мишка " с някогашния държавен глава.

След месеци увещания, 15 кутии с документи от Мар-а-Лаго са върнати при започване на 2022 година Когато обаче от Националния списък отварят кутиите, те откриват повече от 100 разхвърляни класифицирани документа, всред други скъпи предмети.

Още тогава поражда въпросът дали Тръмп е излъгал и дали в имението му във Флорида се пазят още държавни материали. Борбата сред експрезидента и САЩ продължава до юни 2022 година, когато юристите му въпреки всичко предават спомагателни 38 класифицирани документа. Благодарение на източници от самата резиденция обаче, ФБР научава, че Тръмп има още какво да връща на страната, която се е клел да пази.

Агенти на Бюрото правят претършуване на Мар-а-Лаго на 8 август 2022 година, на което откриват още 101 класифицирани документа.

В хода на следствието излиза наяве, че кутии, съдържащи материали с сензитивна информация, са били преместени от складово помещение в Мар-а-Лаго през юни 2022 година, откакто Тръмп получил заповед да съобщи всички класифицирани документи. Кутиите са били върнати назад в същото складово помещение ден преди федерален прокурор и сътрудници на ФБР да посетят имението.

Сред върнатата документация се намират любопитни " четива ", свързани с нуклеарните качества на непозната страна, топсекретно сведение за ракетната стратегия на Иран (тук би трябвало да се спомене, че всред гостите на Мар-а-Лаго през последните две години са видяни лица с близки връзки до Саудитска Арабия), разузнавателна информация за Китай и други.

На 18 ноември 2022 година министърът на правораздаването Мерик Гарланд назначи специфичния прокурор Джак Смит да проверява Тръмп - както за противозаконното запазване на държавни документи, по този начин и за подбуждането на щурма на Капитолия на 6 януари 2021 година
Обвиненията
Срещу Доналд Тръмп са повдигнати седем обвинения в рамките на следствието, водено от Смит във връзка със складирането на класифицирана документи в Мар-а-Лаго. Сред тях - възпрепятстване на правосъдието; съзнателно задържане на класифицирани документи, касаещи националната защита (нарушение на Закона за шпионажа); унищожаване или подправяне на документи и други.

Новината за обвиняванията разкри Тръмп, по-късно тя бе доказана и от юриста му Джим Тръсти. Министерството на правораздаването на Съединени американски щати към момента не е коментирало изказванията им. Тръсти заяви пред Си Ен Ен, че не е виждал копие от обвинителния акт и добави, че се надява той да бъде разкрит преди Тръмп да се яви за първи път пред федерален съд в Маями на 13 юни (вторник).

Ако съдът признае Тръмп за отговорен, републиканецът може да получи доста сурова присъда. За заличаване или подправяне на документи той е под опасност от 20-годишна присъда. Законът за шпионажа - основан през 1917 година да се бори против сътрудници на непозната страна след включването на Съединени американски щати в Първата международна война - носи наказване от 10 години затвор. 

Традиционно правораздавателната система на Съединени американски щати подхожда със забележителна доза приемливост към провинилите се високопоставени фигури на политическата система. Бившият началник на Централно разузнавателно управление на САЩ Дейвид Петреъс, който се призна за отговорен в съзнателно разпространение на държавни секрети (пред авторката на биографията му, която се оказа и негова любовница), получи санкция от 100 000 $ и 2 години пробация. Друг е въпросът дали горделивостта на Тръмп ще му разреши да сниши врат и да се покае.

Но даже Темида да прояви състрадание към предприемача и да го остави на независимост, съществува действителен късмет републиканецът да бъде " дисквалифициран " от опцията да заема федерален пост. Тоест - да бъде изваден от конкуренцията за Белия дом.

Бившият държавен глава, юристът му и американското общество ще би трябвало да почакат, с цел да видят с какви доказателства разполагат обвинителите. Един от " козовете " им обаче бе оголен от Си Ен Ен в края на май.

Американската медия разгласи, че Смит и компания са се сдобили с аудио запис от среща в Мар-а-Лаго през лятото на 2021 година, на която Тръмп по роднински споделя пред лица без право на достъп до секретна информация, че разполага с систематизиран документ на Пентагона с проект за офанзива против Иран. На записа републиканецът прецизира, че би желал да показа пред тях данните, само че признава, че е наясно с рестриктивните мерки да ги издава, откакто към този момент не е президент. Така предприемачът несъзнателно подкопава личните си изказвания, че е разсекретил всички класифицирани материали, като ги е транспортирал до Мар-а-Лаго. 
Реакцията
Също както преди ареста си, Тръмп първи разкри новината за повдигнатите федерални обвинявания на профила в обществената си мрежа Truth Social. 

" Никога не съм считал, че е допустимо сходно нещо да се случи на някогашен президент на Съединените щати ", написа той.

По-късно разгласява видео със следното обръщение:

" АЗ СЪМ НЕВИНЕН ЧОВЕК. АДМИНИСТРАЦИЯТА НА БАЙДЪН Е ТОТАЛНО КОРУМПИРАНА. ТОВА Е НАМЕСА В ИЗБОРИТЕ И ПРОДЪЛЖЕНИЕ НА НАЙ-ГОЛЕМИЯ ЛОВ НА ВЕЩИЦИ В ИСТОРИЯТА. НАПРАВЕТЕ АМЕРИКА ВЕЛИКА ОТНОВО! "

????????BREAKING: Trump releases a 4:00 Truth Social reaction video following news he’s been indicted, again.
— Charlie Kirk (@charliekirk11)

Новите правосъдни проблеми на Тръмп не послужиха като повод на авторитетните републиканци в Конгреса да се оттърсят от зловредното въздействие на предприемача, което им коства междинните избори през 2022 г. 

Те застанаха компактно зад досегашния си водач. Говорителят на Камарата на представителите Кевин Макарти дефинира обвиняванията като " тъмен ден "  за Америка и набеди Байдън, че стои зад тях.

" Републиканците в Камарата на представителите ще държат отговорно това безочливо въоръжаване на властта ", добави той.

---

Доналд Тръмп е вторият президент в историята на Съединени американски щати, поставян под арест. Има шанс, че през 1872 година настоящият по това време държавен глава и военачалник от Гражданската война Юлисис Грант е арестуван... поради каране с превишена скорост с колесницата си. Въпреки опита на Грант да трансферира отговорността върху клетите си коне, полицейският чиновник Уилям Х. Уест е неотстъпчив и остава в историята с думите: " Много скърбя, господин президент, че би трябвало да го направя, тъй като вие сте лидер на нацията, а аз съм нищо повече от един служител на реда, само че дългът си е дълг, сър, и ще би трябвало да ви задържам ".
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР