Доналд Тръмп е лишен от правото да се кандидатира за

...
Доналд Тръмп е лишен от правото да се кандидатира за
Коментари Харесай

Историческо решение: Тръмп няма право да се яви на президентските избори в Колорадо

Доналд Тръмп е лишен от правото да се кандидатира за президент на Съединени американски щати и не може да се яви на първичните избори в Колорадо.

Това решение взе Върховният съд на щата във вторник.

Историческото решение е взето с 4:3 гласа. Мотивът: съпричастността на Тръмп за безредиците при нахлуването на негови симпатизанти в Капитолия на 6 януари 2021.

Това трансформира Тръмп в първия претендент за президент, приет от правосъдна инстанция за недееспособен за най-високата политическа позиция в Съединени американски щати.

Решението се базира на рядко употребена наредба в 14-та корекция на американската Конституция, която не разрешава на длъжностни лица, взели участие в " протест или въстание ", да заемат каквато и да е обществена служба, цивилна или военна, на федерално или щатско равнище.

Спорният въпрос беше дали възбраната за " въстаниците " се отнася за президентската институция или не, защото тя не е категорично посочена в този парламентарен текст, а формулировката му приказва за длъжности " под " ръководството на Съединени американски щати и щатските управляващи. В случая - висшите съдии в щата одобряват, че е ясно по дифолт, че не може извършители на законова клетва да бъдат президенти.
Поправката, която става база за решението, е призната след Гражданската война в Съединени американски щати, с цел да не разреши на поддръжниците на конфедерацията да служат в държавното управление.
" Ние не стигаме до тези изводи с лека ръка. Имаме поради мащаба и тежестта на въпросите, които са ни сложени в този момент. По същия метод имаме поради и тържественото си обвързване да прилагаме закона, без боязън или облагодетелстване и без да се влияем от публичната реакция на решенията, които законът ни задължава да вземем ", декларират болшинството от съдиите.

Тръмп е главен кандидат за номинацията на Републиканците през 2024 година

Решението се отнася единствено за републиканските първоначални избори в Колорадо на 5 март, само че евентуално може да повлияе на статута на Тръмп в щата и по време на основния президентски избор на 5 ноември 2024.

Някои американски анализатори акцентират, че Колорадо е по-скоро либерален щат - с други думи актуалният президентът Джо Байдън най-вероятно ще го завоюва, без значение от това дали името на Тръмп ще участва в бюлетината или не.

Върховният съд на Съединени американски щати би трябвало да се произнесе дефинитивно дали той има право да се кандидатира наново или не. Мнозинството в него е мощно консервативно, а трима от висшите съдии бяха назначени точно от Тръмп.

Щабът му дефинира решението на съда в Колорадо като " недемократично ".

" Тази вечер Върховният съд на Колорадо издаде изцяло неправилно решение и ние бързо ще подадем тъжба до Върховния съд на Съединени американски щати ", съобщи представител на някогашния президент.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР