Доналд Тръмп днес ще обяви, че признава Ерусалим за столица

...
Доналд Тръмп днес ще обяви, че признава Ерусалим за столица
Коментари Харесай

Тръмп ще признае Ерусалим за столица на Израел днес

Доналд Тръмп през днешния ден ще разгласи, че признава Ерусалим за столица на Израел, като ще промени дългогодишната политика на Съединени американски щати към спора с палестинците и ще отприщи непредвидими разтърсвания в Близкия изток.

Това заяви в. " Гардиън ", базирайки се на Белия дом, новината е доказана и от източници на голям брой международни медии.

Президентът Тръмп също така ще подреди на Държавния департамент да приготви преместването на посолството на Съединени американски щати в Израел от Тел Авив в Ерусалим. Той няма да дефинира график за преместването, което евентуално ще отнеме няколко години.

Очаква се Тръмп да разгласи решението си в 13.00 ч. локално време. Признаването на Ерусалим за столица на Израел ще е признание на " историческата и актуалната реалност ", а не толкоз политическо изказване, споделят източници на " Асошиейтед прес " и " Франс прес ". Те означават, че съвсем всички израелски държавни ведомства и израелският парламент са в Ерусалим, а не в Тел Авив, където поддържащите дипломатически връзки с Израел страни по традиция държат посолствата си.

Съединените щати не разрешиха на американските държавни чиновници каквото и да било напредване по персонални аргументи в Стария град на Ерусалим поради предстоящите митинги на палестинци против желанието на президента, съобщи организация " Франс прес ", като цитира Държавния департамент.

Забраната важи и за Западния бряг - палестинска територия, окупирана от Израел и прилежаща на Ерусалим. Разрешени са само служебни напредвания от значително значение, съпроводени с спомагателни ограничения за сигурност, прецизира Държавният департамент.

Според палестинското президентство Тръмп е уведомил по телефона палестинския президент Махмуд Абас " за желанието си да реалокира посолството.

Палестинското ислямистко придвижване " Хамас " съобщи, че оповестеното желание на Доналд Тръмп да реалокира посолството на Съединени американски щати в Израел от Тел Авив в Ерусалим минава " всички червени линии ", съобщи Франс прес. " Хамас " прикани палестинците на проява в петък, разгласен за " ден на гнева ".

" С признаването от американската администрация на окупирания Ерусалим за столица на окупатора и с преместването на посолството ѝ всички червени линии са преминати ", съобщи водачът на Хамас Исмаил Хания в писмо до арабските и мюсюлмански държавни водачи. Местенето на посолството на Съединени американски щати е сигнал за " рискова ескалация ", счита Хания, който упреква Тръмп, че се пробва да прикрие устрема на израелското държавно управление да " юдаизира " Ерусалим.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР