Доналд Тръмп беше отстранен от участие в първичните избори в

...
Доналд Тръмп беше отстранен от участие в първичните избори в
Коментари Харесай

Защо втори щат бойкотира Тръмп за изборите?

Доналд Тръмп беше отхвърлен от присъединяване в първичните избори в Мейн. След Колорадо, това е вторият щат, който взема решение, че някогашният държавен глава не може да се включи в конкуренцията за Белия дом.

Причината - ролята на Доналд Тръмп при нападението на Капитолия през януари 2021 година.

Решението е на Шена Белоус, която дава отговор за изборите в щата Мейн. В 34 страници тя стимулира позицията си, като се базира на 14-та корекция в Конституцията на Съединени американски щати, която не разрешава на всеки, взел участие в протест или бунт, да заема социална служба.

" Наясно съм, че секретар на щат в никакъв случай не е лишавал претендент за президент от достъп до бюлетина на съображение на член трети от 14-та корекция. Но също по този начин съм наясно, че нито един претендент за президент не е взел участие в протест ", споделя Белоус, която е от Демократическата партия.



Предстои по проблема да се произнесе Върховният съд на Мейн. А по-късно и Върховният съд на Съединените щати. Трима от шестимата консервативни съдии в въстава му бяха номинирани от Тръмп през първия му мандат, означават анализатори.

" Мисля, че е допустимо към Колорадо и Мейн да се причислят и други щати. А когато и съдът в Мейн се произнесе, останалите ще се почувстват по-смели да изключат претендент от конкуренцията. Това е съществено развиване по проблема и огромен спънка за акцията на Тръмп. Както и въпросът в Колорадо. Но това не е последната дума - следва решение на съда в Мейн, както и да се произнесе Върховният съд на Съединените щати по въпроса ", разяснява Дерек Мълър, професор по право.

Според правни специалисти, въпросът към присъединяване на Тръмп в нападението против Капитолия няма да издържи, и той ще получи право да взе участие в първичните избори на обособените щати.

Преди дни Мичиган и Минесота отхвърлиха да прегледат тъжби, в които се желае дисквалифицирането на Доналд Тръмп от първичния избор. От щаба му към този момент обявиха, че ще апелират решението на Шена Белоус и щата Мейн. Последните социологически изследвания демонстрират удобна преднина за Тръмп - както пред останалите претенденти на републиканците, по този начин и пред кандидата на Демократическата партия и сегашен държавен глава - Джо Байдън.


Последвайте ни във и

Вече може да ни гледате и в
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР