Домовите кражби са едни от най-честите престъпления у нас. Годишно

...
Домовите кражби са едни от най-честите престъпления у нас. Годишно
Коментари Харесай

Обирджиите в София шетат най-много из южните квартали

Домовите обири са едни от най-честите закононарушения у нас. Годишно хиляди българи стават жертва на похищения върху тяхното имущество. В най-честите случаи това са мобилни телефони, преносими компютри, пари, бижута или другояче казано - всички скъпи движимости, които съхраняваме у дома.

Идващите коледни и новогодишни празници са дълго чакани от всички, включително и крадците. По празниците постоянно хората от градовете потеглят на път, с цел да честват дружно с околните и роднините си. Обирджиите назовават това време от годината " златното време ".

Според статистиката на Министерство на вътрешните работи загубите единствено в София от домови обири възлизат на към 250 000 лева месечно . Само за един месец в столицата приблизително се разрушават към 200 жилища.

Практиката на крадците е да продават открадната техника по интернет няколко месеца след удара, тъй че техниката да не бъде припозната от жертвата или органите на реда. Други крадци напряко продават " заработеното " в заложни къщи. Това затруднява полицията при намирането на откраднатите движимости, тъй като хората рядко помнят серийните номера на тв приемниците и преносимите компютри си, да вземем за пример.

Началникът на бранш " Престъпления против собствеността " в Столичната полиция Николай Нотов съобщи пред БНР, че в столицата най-привлекателни за крадците са южните квартали. Смятало се, че там живеят по-заможни хора , изясни Нотов.

 Откраднаха 1.5 млн. лева от предприемачи в София
Откраднаха 1.5 млн. лева от предприемачи в София

Крупният грабеж е станал в столичния квартал " Бистрица "

" Факт е, че хората пътуват по това време на годината и това е рисков миг и би трябвало да се вземат ограничения, с цел да не се позволява осъществяването на обири ", изясни Нотов. По думите му най-важно е хората да не оставят пари и полезности у дома.

Полицаят предложи и хората да не обявяват заминаването с и, както и да намерят комшия, който да наглежда жилището им , до момента в който са на отмора за празниците. Според Нотов е значимо хората да станат по-съпричастни и бдителни при съмнителни лица или коли, които им вършат усещане, и да подават сигнали.

Според експерта една кражба не лишава доста време. Най-често се крадат пари в брой, златни украшения, часовници, електронни уреди, таблети, телефони и тв приемници.

Нотов изясни и че честа процедура при крадците е да следят активността на жертвите си в обществените мрежи. Крадците дебнат за хора, които се хвалят, че не са вкъщи за празниците.

" Извършителите гледат по какъв начин наподобява извън жилището. Дали е санирано, дали е с нов тип, дали вратата е прилична и си вършат заключения, че вероятно хората може да са по-състоятелни ", добави Нотов.

 Какво да вършим с електроуредите при по-дълго неявяване от вкъщи?
Какво да вършим с електроуредите при по-дълго неявяване от вкъщи?

Някои уреди харчат ток без да се употребяват
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР