Доминираният от сепаратистите парламент в Каталуния осъди авторитаризма на Мадрид

...
Доминираният от сепаратистите парламент в Каталуния осъди авторитаризма на Мадрид
Коментари Харесай

Каталунският парламент заклейми „авторитаризма” на Мадрид

Доминираният от сепаратистите парламент в Каталуния осъди " авторитаризма " на Мадрид и отбрани някогашния водач Карлес Пучдемон, осведоми Агенция Франс Прес.

Регионалният парламент утвърди първия си документ от предварителните избори през декември 2017 година на фона на продължаващите договаряния за съставяне на държавно управление.

В него се споделя, че Пучдемон - сега живее в заточение в Белгия - е " законен " претендент за районен водач.

Подчертава се, че сепаратистите поддържат конституцията на Каталуния като самостоятелна страна, само че не удостоверяват оповестената на 27 октомври декларация за самостоятелност.

Някои сепаратистки партии обмислят да предлагат различен претендент за водач на района, а Пучдемон да получи " алегорична " роля, защото Мадрид не разрешава на Каталуния да върне политика на лидерския пост.

Според испански медии днешният документ на Народното събрание може да бъде разяснен като опит за усмиряване на Пучдемон.

Медиите прецизират, че посредством признаването му като " законен " претендент, те се надяват да се отдръпна и да разреши на различен сепаратист да поеме ръководството.

Един от вероятните претенденти е Жорди Санчес. Но казусът е, че той е в пандиза от четири месеца по обвинявания в противодържавна активност поради ролята си в опита за разединение на Каталуния от Испания. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР