Доминирането на САЩ в световните океани е „голямо предизвикателство“ пред

...
Доминирането на САЩ в световните океани е „голямо предизвикателство“ пред
Коментари Харесай

Путин иска да му построят флот като американския

Доминирането на Съединени американски щати в международните океани е „ огромно предизвикателство “ пред националната сигурност на Русия. За да му се опълчи, страната се нуждае от флот като американския - със модерни самолетоносачи и доста бази в чужбина. Това се споделя в обновения документ по отношение на Морската теория на Русия, който съветският президент Владимир Путин подписа в неделя. Документът е оповестен на уеб страницата на Кремъл.

Както писахме към този момент, в доктрината наред с всичко останало Путин разгласи и Червено море и източната част на Средиземно море за " сфера на националните ползи на Русия ".

В документа се споделя още, че Съединени американски щати дружно със съдружниците си се стремят да лимитират " достъпа на Руската федерация до ресурсите на Световния океан и жизненоважните морски транспортни връзки ". НАТО издига своята инфраструктура до съветските граници и си придава „ световни функционалности “, които Москва счита за „ неприемливи “, се показва в него.

За да се опълчи, Русия се нуждае от съвременен флот, счита Путин. Затова една от предпочитаните области за развиване на вътрешното корабостроене ще бъде строителството на самолетоносачи.

В момента съветският флот разполага единствено с един самолетоносач " Адмирал Кузнецов " против 10 в Съединени американски щати. Пуснат на вода през 1985 година и планиран за 28 самолета и 24 хеликоптера, „ Адмирал Кузнецов “ беше разгласен за най-лошия самолетоносач в света от National Interest през 2018 година, напомня The Moscow Times. След като единствено понякога излизаше в океаните през 2000-те, той беше изпратен с огромни упования до крайбрежията на Сирия през 2016 година, само че загуби два самолета по пътя - МиГ-29К и Су-33. А на 12 декември 2019 година на кораба избухна пожар, който беше потушаван в продължение на два дни и лиши живота на двама души.

В допълнение към флота от самолетоносачи Русия, съгласно Морската теория, се нуждае и от необятна мрежа от бази в непознати страни. В момента единствената й настояща задгранична военноморска база е в сирийския град Тартус.

Кремъл се надява да построи нови пунктове за обслужване на съветския флот в Азиатско-тихоокеанския район, в Средиземно и Червено море. В Азия, съгласно доктрината, Москва възнамерява военноморско съдействие с Индия, Иран, Ирак и Саудитска Арабия.

Освен това от документа следва, че съветските управляващи ще могат да употребяват цивилен кораби за попълване на флота.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР