Доминиканската република обяви вчера, че от днес затваря границата си

...
Доминиканската република обяви вчера, че от днес затваря границата си
Коментари Харесай

Доминикана и Хаити се скараха за напоителен канал, затвориха границата

Доминиканската република разгласи през вчерашния ден, че от през днешния ден затваря границата си с Хаити в отговор на построяването там на напоителен канал, захранван от обща река, съобщи Франс прес, представена от Българска телеграфна агенция.

" От 6 ч. сутринта (10 ч. по Гринуич) в петък, цялата граница на Доминиканската република по суша, море и въздух ще бъде затворена ", съобщи президентът Луис Абинадер при посещаване във военна база. " Границата ще остане затворена толкоз дълго, колкото е належащо, с цел да се приключи това провокативно деяние ", добави той.

Правителството на Доминиканската република осъжда построяването на напоителен канал, захранван от река Масакър (естествена границата сред двете държави), който ще доставя с вода хаитянските фермери.

Доминиканските управляващи настояват, че планът нарушава Договора за мир, постоянно другарство и арбитраж от 1929 година, съглашението за границата от 1935 година и протокола за преразглеждане на границата от 1936 година

" Република Хаити има суверенното право да взема решения за употребата на своите естествени запаси ", реагира държавното управление в Порт о Пренс в известие за медиите, твърдейки, че двете страни са поддържали разговор преди този момент " едностранно изказване " на Доминиканската република.

Порт о Пренс твърди, че Хаити има цялостното право да отклонява води от река Масакър, според съглашението от 1929 година

За Доминиканската република обаче този канал - един " изцяло несъответствуващ градеж, лишен от всякаква инженерна мисъл - е провокация, която държавното управление няма да одобри ", съобщи Абинадер, който стегна имиграционната си политика, като усили акциите за задържане на противозаконни мигранти и издигна стена по границата.

В понеделник Доминиканската република прекрати издаването на визи за жители на Хаити, а предходната седмица затвори пропускателния пункт Дахабон, един от най-важните, където два пъти седмично се провежда пазар, посещаван от хора и от двете страни.

Въпреки въведените ограничения Абинадер увери, че разговорът с Хаити, най-бедната страна в Северна и Южна Америка, затънала от години в икономическа и политическа рецесия, изострена от насилието на бандите, остава отворен.

Хиляди хаитяни се пробват да си намерят работа в доста по-проспериращата Доминиканска република, с която страната им дели остров Испаньола.

Стотици хаитяни се прибраха от Доминиканската република, откакто доминиканският президент разгласи идното цялостно затваряне на границата, отбелязва Ройтерс./fakti.bg

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР