Домът на културата Борис Христов да стане Дом на операта,

...
Домът на културата Борис Христов да стане Дом на операта,
Коментари Харесай

С помощта на кино Космос: Домът на културата приема операта в Пловдив

Домът на културата " Борис Христов " да стане Дом на операта, а бившето кино " Космос " да се трансформира в Дом на културата. Този вид е обсъждан от кмета на Пловдив Здравко Димитров и министъра на културата Боил Банов, заяви самият градоначалник. " Това е действителен вид. Държавата ще обезпечи средства за реконструкцията на киното, защото общината няма свободни пари за ремонт ", съобщи пред публицисти Здравко Димитров. 
По проект кино " Космос " трябваше да бъде напълно реконструирано и осъвременено. За задачата даже преди година пред обществеността бе показан план на архитектурно бюро " Тектоника Б ". Предвиждаше се отделяне на три зони – зала, двуетажно предверие и партер, като главната зала на бившето кино трябваше да има 840 седящи места и екран с широчина 14 метра, както и разширена сцена. По план тя би трябвало да може да приема дребни концерти, представяния, семинари и други сходни събития. По предварителните планове, реконструкцията на кино " Космос ", което се намира безусловно против Дом на културата " Борис Христов ", трябваше да коства към 5 милиона лв.. 
В годините на комунизма киното носи името " Комсомол ". Изграждането му стратира при започване на 1960-та година, като постройката е издигната за 4 години. Първата прожекция е на кино лентата “Тринадесет дни ”, а през годините то се превърща в едно от най-посещаваните в Пловдив, за което спомага и прелестното му местонахождение на улица " Гладстон " в центъра на града. След 1989-та година киното е прекръстено от " Комсомол " на " Космос " и 10 години след измененията то затваря порти. Впоследствие тук се обитава дискотека и игрална зала, които обаче също са затворени и в последните към този момент близо 15 години славното в миналото кино не действа. 
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР