Домът на Кристенсен е нещо повече от скала, защото е

...
Домът на Кристенсен е нещо повече от скала, защото е
Коментари Харесай

Дупка в скалата - уникалната пещерна къща в Моаб

Домът на Кристенсен е освен това от канара, тъй като е една от най-посещаваните забележителности в Америка. Амбициозният план на Албърт е сбъднат единствено на 15 благи от градчето Моаб, щата Юта, като той не е по-малко атрактивен от естествените творения в региона.
Градчето Моаб се намира в Окръг Гранд, източната част на Юта, и с население от малко над 5000 души, то притегля годишно хиляди туристи. Мястото е атрактивно с два значими национални парка – Арки и Кениънленд. Тук идват доста фенове на колоезденето по кръстосан терен, както и на годишното " Джип сафари на Моаб ". Климатът се характеризира с горещи лета и хладни зими.
Районът към " Дупка в скалата " години наред бил дом на странстващи фамилии на миньори. Те доста постоянно нощували в палатки под намерено небе. Един от тези миньори решил да направи малко по-уютен заслон за фамилията си, като прокопае лимитирано пространство в алените пясъчни скали, с цел да бъде по-стабилен. През 1945 година Алърт започва плана си посредством взривяване, с цел да изкопае пещерата в дребната планина. След приключването на този развой били изнесени над 50 000 кубика канара, а пещерата разполагала с 14 пространства. Окончателното довеждане докрай на пещерния дом лишило повече от 20 година През 1952 година Албърт и жена му, Гладис, се " нанесли " вътре, където към момента било много мрачно и по-скоро било съвършеното леговище при нуклеарна офанзива, в сравнение с дом.

Крайният резултат от този план е доста забавен за посетителите, а и би трябвало да се означи, че самичък човек е хвърлил толкоз доста старания за прокопаването на всички пространства, което му е лишило повече от 10 години. Той е взривил и почистил пространствата за баня, спалня, първокласна дневна и даже голяма камина, изкопана непосредствено в скалата. Няколко години по-късно, Албърт и фамилията му разкрили дребна сладкарница в пещерата и посрещали посетителите с кетъринг. С годините се добавяли от ден на ден нововъведения и последователно от спирка за почивка на туристите, това място става основната атракция. Трябва да се означи, че и температурите тук са доста високи през лятото.
Днес човек може да се наслаждения освен на интериора и съкровищата в пещерния дом, само че и да посети локалните грънчарница и бижутерия, впечатляващата градина със статуи, както и галерия на необикновени антични предмети, и миньорско съоръжение. За децата и родителите им има построена зоологическа градина с доста екзотични животни като камила, дребно кенгуру, ему, дребна коза и даже зебра. На посетителите е позволено да хранят животните, а за тези, на които им е много топло е разполагаем магазин със сладолед и питиета.

Abby getting up close and personal with a camel! #moabholeintherock

A post shared by Meredith Minner Donaldson (@donaldsonmer) on Oct 19, 2014 at 1:34pm PDT

През 1957 година Албърт Кристенсен умира и не съумява да види своя план в приключен тип. Жена му, Гладис, продължава да разнообразява и приключва мечтания им пещерен дом в продължение на още осем години. Тя натъртва доста и на сладкарница, която ръководи в продължение на 17 години, след което и тя е умряла. Днес те са заровени дружно, а годишно хиляди техни фенове посещават пещерния дом. Те подхващат цялостна обиколка или просто се размотават из кактусовата градина начело. Много от тях се любуват на обяд вид пикник, до момента в който се чудят за какво му е на човек да хвърли толкоз старания, че да живее в стабилен каменен дом. " Дупка в скалата " сега се ръководи от доведения наследник на Албърт – Хъб Дейвис. Според него татко му просто е имал качествата и концепцията, с цел да реализира подобен план.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР