Домът на киното - едно от най-емблематичните арт простанства в

...
Домът на киното - едно от най-емблематичните арт простанства в
Коментари Харесай

Домът на киното отново сменя стопаните си

Домът на киното - едно от най-емблематичните арт простанства в София - още веднъж сменя стопаните си. Дружеството " Амбиент ЕООД " е определено да поеме ръководството след решение на Управителния съвет на Съюза на българските кино дейци (СБФД), който има киното.

Това ще е третият наемател на културното средище за последните два месеца. В продължение на близо 31 години Домът на киното беше ръководен от продуцентската къща " Арт фест " на Стефан Китанов - основател и на " София филм фест ". В края на май компанията му реши да не възобновява контракта за наем, като самият Китанов дефинира аргументите за решението като " сложни ".

Така киното беше изправено пред краткотрайно затваряне, само че обстановката беше избегната с помощта на продуцентите Борислав Чучков, Цанко Василев и Ради Георгиев и тяхното сдружение " Purple Rain ". То пое краткотрайно менижирането на обекта.

Междувременно Съюзът на българските кино дейци организира формален конкурс за нов наемател, в който са взели участие:
Временните наематели от " Purple Rain " Фирмата " Амбиент " - чийто шеф държи и кафето на кинотоЙордан Жечев - креативен шеф на рекламната организация " guts & brains DDB "
След гласоподаване в два кръга Управителният съвет на СБФД е предпочел кандидатурата на " Амбиент ", която е събрала 9 гласа " за ". Тази на Жечев се е харесала на 4-ма от членовете на съвета, до момента в който " Purple Rain " е отпаднала още при първото гласоподаване, защото е събрала поддръжка от единствено двама членове на УС.

Към момента не е ясно какви са претекстовете зад решението на притежателя на Дома на киното, само че той е предпочел да подписа контракта за наем с " Амбиент ", като двете страни ще водят договаряния в период до 5 август. В случай, че те се провалят, СБФД ще пристъпи към договаряния и подписване на контракт с претендента, класирал се на второ място - Йордан Жечев.

Кой е новият евентуален собственик?

Ако договарянията със Съюза съумеят, доста скоро " Амбиент " ще поеме менижирането на Дома на киното. Фирмата, която се занимава с вътрешна и външна търговия, реклмамна и други действия, е благосъстоятелност на Здравко Армянов, който държи и кафенето в киното.

Той стои и зад друго бизнес начинание - един от създателите е на бизнеса за аксесоари Cush.be. Армянов си е сътрудничил с някогашния наемател на киното Стефан Китанов, който при отдръпването си му благодари, споделя, че са работили " в цялостен синхрон " и са трансформирали Дома на киното " в магнит за младите ".

Културното средище посреща киномани още от началото на 90-те години на предишния век, като до 1989 година там се прожектират единствено затворени прожекции за гилдията. След демократичните промени киното се отваря и за необятната аудитория. И до през днешния ден то е едно от най-култовите арт места в столицата и в България, като там се прожектират и български и европейски филми, както и фестивални продукции.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР