Домът на Европа стана домакин на обществен дебат за бъдещето

...
Домът на Европа стана домакин на обществен дебат за бъдещето
Коментари Харесай

Ролята на ЕС в здравеопазването обсъждаха в София

Домът на Европа стана хазаин на публичен спор за бъдещето на опазването на здравето като общоевропейски и народен приоритет в наличието на представители от няколко партии.

Има съществени разминавания сред европейските политики в областта на опазването на здравето и използването им като част от националната политика на страните . Това установи представителят на Европейска комисия от генерална дирекция " Здравеопазване и сигурност на храните " Филип Домански по време на дебата.

Участниците в полемиката желаеха българските евродепутати да провеждат срещи по тематиката за развиването на политиките в системата на опазването на здравето.

Европа, по думите на Домански, би трябвало да има по-засилена роля във връзка с здравния бранш в обособените страни членки . Това е в унисон с поетите задължения за реализиране на универсално здравно покритие до 2030 година .

Оказва се, че България е изостанала в стабилизирането на здравната система и е надалеч от достигането на европейско качество на здравните услуги.

Домански подчертава, че опазването на здравето е един от главните цели на всички страни от Европейски Съюз, все пак съдействието е регулацията на европейско равнище е нужна .

В полемиката взе участие и евродепутатът от ГЕРБ Андрей Ковачев , който пое ангажимент, в случай че стане част и от идващия Екологичен потенциал, да работи за обединена и интегрирана политика за по-широк достъп до опазване на здравето.

Липсва единна нормативна рамка, която да подсигурява, че опазването на здравето ще бъде приоритет на равнище Европа, съобщи представителят на обединяване " Демократична България " Веселка Христамян . Според нея се постанова въвеждането на наложителни критерии и механизми за целия Европейски Съюз, които след това да бъдат въведени и на национално равнище.

В дебата се включиха и представители на Българска пациентска организация, Български лекарски съюз, Български червен кръст , Български фармацевтичен съюз, както и на други организации от сферата на опазването на здравето в България.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР