Домът е мястото, на което прекараме най-много време и по

...
Домът е мястото, на което прекараме най-много време и по
Коментари Харесай

Боядисайте стените в този цвят и забравете за големите сметки за отопление

Домът е мястото, на което прекараме най-вече време и затова се стремим да го декорираме и обзаведем по този начин, както ни харесва, с цел да можем да се усещаме най-комфортно. Оказва се обаче, че цветът на стените вкъщи може да окаже въздействие върху сметките ни за отопление. Днес ще ви представим кой цвят е оптимален за финансовото ни положение.

За идеалната температура в стаята способства и цветът на стените, който може да даде чувство за физическа топлота или хладина, заяви в. „ Мирър “. Най-силно чувство за топлота основава маслиненозеленият цвят, а за студ – тъмносиният. „ В маслиненозеленото има топли нюанси, като жълто и кафяво. Това може да изясни затоплящият му резултат “ – сподели ръководителят на проучването проф. Чарлз Спенсър.

Учените от Оксфордския университет и производителя на бои „ Валспар “ са работили със 157 доброволци, с цел да ревизират дали някои цветове се отразяват върху чувството за телесна температура. Хората са влизали в разнообразни стаи и са записвали по какъв начин се усещат в тях. Стаите били с температура 18 градуса Целзий, само че стените им били боядисани в разнообразни цветове. Маслиненозелената стая се е сторила по-топла на 31 % от участниците. Някои даже са споделили, че температурата е с пет градуса по-висока от действителната. 55 % от доброволците обаче са признали, че се усещат най-добре измежду коралови стени.

Цветът е детайл на зрителните чувства, дължащ се на особеното разбиране на светлина от другите сектори на спектъра, от зрителните органи, обусловено от спектралната сензитивност на фоторецепторите. Цветът на даден обект във усещането на хората е този на отразяваната или предавана от него забележима светлина.

Тъй като чувството за цвят при хората съгласно теорията на Йънг-Хелмхолц се дължи на другата сензитивност към частите на спектъра на другите типове рецепторни кафези (колбички) в ретината, цветовете могат да бъдат дефинирани и измервани съгласно реакцията на тези кафези.

Източник: skafeto.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР