Домашното насилие е много сериозен проблем не само в България,

...
Домашното насилие е много сериозен проблем не само в България,
Коментари Харесай

Диана Ковачева: Крещяща е нуждата да бъде внесен и обсъден в НС Законопроектът за домашното насилие

Домашното принуждение е доста сериозен проблем освен в България, само че у нас е налице и законодателен недостиг. Крещяща е потребността да бъде импортиран и разискван в Народното събрание Законопроектът за домашното принуждение. Това сподели за БНР омбудсманът Диана Ковачева.

" Никой не откри кураж да бъде импортиран в някое от предходните национални събрания. Няма статистика, ние не знаем какъв брой тъкмо са потърпевшите дами, тъй като жертвите на домашното принуждение мълчат. Те рядко споделят и рядко търсят помощ. Подобни тежки закононарушения доста постоянно се третират като битови произшествия. Той е техен сега. Ако Министерството на правораздаването не откри куража да внесе този законопроект, в случай че няма нищо срещу, аз ще го взема и ще го внеса “, добави още Ковачева.

Ковачева акцентира, че тя ще предложи да отпадне текста за систематичния темперамент на домашното принуждение, при който насилникът може да бъде осъден по-тежко единствено след 3 поредни сигнала от страна на жертвата: " Трябва ли да чакаме една жена да се престраши да подаде три пъти сигнал. Ясно е, че една жена може да бъде убита и от веднъж ".

Омбудсманът добави още, че освен дами стават жертви на домашно принуждение, постоянно това са и мъже, и възрастни, и хора с увреждания.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР