Домашното насилие е изключително тежък проблем, както в световен план,

...
Домашното насилие е изключително тежък проблем, както в световен план,
Коментари Харесай

Властта готви крути мерки срещу домашното насилие

Домашното принуждение е извънредно тежък проблем, както в международен проект, по този начин и за българското общество, който постоянно остава в границите на фамилията. Изострянето на този проблем, изключително в изискванията на пандемията, слага въпроса за решаването му на предпочитано място. Затова незабавно ще се търси консенсус по противоречивите въпроси в законопроекта за изменение и допълнение на Закона за отбрана от домашното принуждение в границите на работна група с присъединяване на народни представители от всички парламентарно показани групи. Това съобщи министърът на правораздаването Надежда Йорданова по време на работна среща с необятен кръг специалисти от държавни институции и Неправителствени организации, взели участие в правенето на текстовете.

В полемиката взеха присъединяване още Лена Бориславова - шеф на кабинета на министър-председателя Кирил Петков, омбудсманът Диана Ковачева, заместник-министърът на труда и обществената политика Иван Кръстев. На срещата бяха поканени и представители на неправителствени организации, изпратили мнения в хода на публичното разискване на законопроекта.

Необходими са решителни дейности по тази толкоз значима тематика за обществото – домашното принуждение. Затова до края на седмицата организираме среща с народни представители от всички парламентарно показани партии и специалистите по законопроекта, с цел да се форсира процеса по изчистване на противоречивите тематики и напредване на законопроекта за утвърждение от Министерския съвет “, сподели министър Йорданова.

Началникът на кабинета на министър-председателя Лена Бориславова съобщи, че битката с домашното принуждение е идея, зад която застават министър председателят Кирил Петков и целият му кабинет. Тя добави, че ще бъде избран вицепремиерът, който ще дава отговор по тематиката.

„ Въпрос на политически кураж е да се отвори тази толкоз значима тематика при започване на мандата на това държавно управление “ , съобщи омбудсманът Диана Ковачева. Тя напомни, че под егидата на омбудсмана м.г. бе извършена онлайн полемика по законопроекта, в която взеха присъединяване над 100 души.

Участниците в срещата показаха подготвеност за продължаването на работата по основните въпроси, сложени в границите на публичните съвещания до намирането на единодушие по противоположните отзиви и оферти за промени в Закона за отбрана от домашното принуждение.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР