Домашното насилие е един много сериозен проблем. Бих казала, че

...
Домашното насилие е един много сериозен проблем. Бих казала, че
Коментари Харесай

Надежда Нейнски: Домашното насилие е само върхът на айсберга

" Домашното принуждение е един доста сериозен проблем. Бих споделила, че той не е български проблем, само че в България през последните години той стана изключително забележим. Някой го свързват и с пандемията от Коронавирус, когато доста от хората останаха в къщи. Но считам, че този проблем и това, което се вижда на повърхността е единствено върхът на айсберга. Той освети редица проблеми в метода, по който действа страната ", разяснява някогашният външен министър пред Нова телевизия. 

" Както споделят юристите, аз не съм правист, само че това, което ми направи усещане е, че въпросът не е в размера на наказването, а в това то да бъде осъществено. В неотменимостта на наказването. Тоест, в България има задоволително закони, само че казусът е, че те не се ползват. Правоприлагането е главният проблем в България и тъкмо там се пресича с политиката. Онези, които прилагат тези закони, разсънват неведнъж основателния гняв на обществото, че или не ги ползват, или не ги ползват еднообразно за всички. Или пък прекаляват с някаква мярка, която по-късно увисва и от нея нищо не произтича. Ние ще следим доста деликатно по какъв начин ще се приложат ограниченията, които сега се разясняват, тъй като, в последна сметка, ограниченията имат смисъл единствено в случай че бъдат приложени ". Това съобщи в предаването „ Събуди се ” на Нова телевизия някогашният министър на външните работи Надежда Нейнски във връзка случаите на принуждение, които провокираха публичното неодобрение през последните седмици. 

" Тепърва ще видим до каква степен е преобърнат дневният ред на обществото ни. Защото най-важното в сходни случаи, като този с Дебора е, да не бъде кампанийно. Ние сме били очевидци на доста акции, които са свързани с човешки нещастия от всевъзможен темперамент. Домашното принуждение е един доста сериозен проблем. Бих споделила, че той не е български проблем, само че в България през последните години той стана изключително забележим. Някой го свързват и с пандемията от Коронавирус, когато доста от хората останаха в къщи. Но считам, че този проблем и това, което се вижда на повърхността е единствено върхът на айсберга. Той освети редица проблеми в метода, по който действа страната. Проблеми и в законодателството. Чух от предходния ви събеседник зам.-министърът на правораздаването Емил Дечев, че и сега законодателството разрешава доста по-адекватни ограничения да се вземат против насилниците. И нещо, което ми направи усещане от това, което той сподели, е че тепърва ще се види, за какво такива ограничения не са вземани ", акцентира тя. 

По думите ѝ политическата рецесия също съдействала за протичащото се в обществото ни.  " Разбира се, че способства и то отново още веднъж на терена на полезностите. В едно общество, където грубата мощ и доминантността се превръщат в модел за подражателство -  много мъчно даже със законодателни ограничения може да бъде пресечен подобен циничен кръг. Така че, още веднъж се връщам на това, с което започнах. Най-важното е тези ограничения да не бъдат кампанини. И съгласно мен те би трябвало да бъдат ограничения на страната, несъмнено, във връзка с метода, по който тя действа и на законодателството, само че тук би трябвало да се обърне голямо внимание и на това което се случва в учебните заведения, които не вършат изключения във връзка с насилието ", посочи Нейнски. 

Според нея свръхреакцията от време на време може да бъде даже толкоз рискова, колкото и неналичието на реакция. " Защото тя още веднъж навежда на мисълта, че всичко е корист, че в политиката всичко може да послужи за метод за оправдаване на едно или друго деяние или да бъде ориентирано към дневният ред на политиците. И това в действителност разсънва огромния гняв в обществото. Често пъти политиците си играят с страховете и с гнева на хората, като взимат сходни кампанийни решения ", безапелационна е тя. 

Бившият министър на външните работи уточни още, че ние сме потънали толкоз доста в битовите си проблеми, че на процедура хората се интересуват само да имат сигурност в своето всекидневие на фона на следствието на Европрокуратурата за корист с евросредства. 

" Много мъчно е да обясниш в Генерал Тошево или в друга точна на страната, че казусът е фундаментален. В обществото би трябвало да се изтърпи непоносимост към такива прояви. Близо 70% от популацията не счита, че има проблем да забогатяваш посредством шикалкавене. Налагат се избрани модели на държание, които по-късно подрастващите имитират ", сподели още Надежда Нейнски.

Инфо: Нова телевизия

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР