Домашното говедо е вид домашно чифтокопитно животно от семейство Кухороги“.

...
Домашното говедо е вид домашно чифтокопитно животно от семейство Кухороги“.
Коментари Харесай

30 забавни факта за кравите

Домашното говедо е тип домашно чифтокопитно животно от семейство „ Кухороги “. Домашните говеда са два подвида – европейско говедо и зебу. Съвременните говеда са опитомена форма на към този момент изчезналия див европейски тур.
Говедата се отглеждат като добитък за месо (говеждо и телешко), мляко и кожа. До средата на 20 век са употребявани и като впрегатни животни (за изтегляне на каруци, плугове и други). В някои страни от Третия свят, говедата се употребяват за впрягане. В хиндуизма, джайнизма, зороастризма и някои други религии, кравата е свещено животно.
През 2010 година в света има към 1,4 милиарда говеда.[1] През 2011 година в България има 557 000 говеда, от които 330 000 крави .

Любопитни обстоятелства за кравите 1. Всички „ крави ” са женски. Мъжките се назовават ​​бикове. Преди да има теле за първи път, женската се назовава юница. След като роди първото си теле, тя става крава.
2. Има над 800 разнообразни породи говеда, приети в международен мащаб (според Wikipedia). Говеждите породи се отглеждат за месото им, а млечните породи се отглеждат за произвеждане на мляко. 
3. Кравите не ядат месо - в никакъв случай. Те са вегетарианци.
4. Кравите могат да виждат съвсем на 360 градуса. Тази панорамна панорама им разрешава да следят хищници от всички ъгли. Те обаче не виждат добре пред себе си, тъй че нормално ще извърнат глава, с цел да те гледат.
5. Те имат остро подушване и могат да открият миризми на разстояние до 10 километра.
6. Кравите са доста обществени и не обичат да бъдат сами. Ако крава е изолирана, нормално това е, тъй като е болна или е на път да роди.
7. Кравите нямат горни предни зъби. Те притискат острите си долни зъби към горното твърдо небце на устата си, с цел да режат острата трева.
8. Те имат 32 зъба и дъвчат към 40-50 пъти в минута.
9. Кравата дъвче до осем часа дневно
10. Кравите движат челюстите си към 40 000 пъти дневно.
В Индия пият кравешка урина против ковид



11. Тези прелестни животни прекарват към 10 часа дневно в легнало състояние.
12. Кравите се изправят и лягат към четиринадесет пъти дневно.
13. Те не могат да спят, до момента в който са прави
14. Кравите са преживни животни, които са дъвчещи бозайници. Други преживни животни са овце, жирафи, кози и елени.
15. Стомахът на кравата се назовава тулум. Той съдържа до 50 галона храна, която е отчасти усвоена. За съпоставяне, една вана нормално може да побере 30-50 галона вода.
16. Кравата употребява към 40 кг храна дневно.
17. Те могат да разпознават цветовете. Но когато видите Матадор да развява алено знаме на бик (мъжка " крава " ), бикът се нервира поради придвижването на знамето, а не от аления цвят.
18. Средната телесна температура на кравата е към 39 градуса по Целзий.
19. През зимата дебелата кожа и козината на кравите е натурален изолатор, който ги защищава от мощния мраз.
20. Кравите имат 4 храносмилателни отделения в търбуха си.

21. Кравите могат да се изкачват по стълби, само че един път качат ли се, те не могат да вървят назад надолу. Коленете им не се огъват вярно.
22. Кравите имат собствен неповторим „ пръстов отпечатък “. Не съществуват две крави, които да имат идентичен набор от петна!
23. По света има повече от 800 разнообразни породи говеда.
24. Кравите обичат да спят наоколо до фамилиите си, а режимът на сън се дефинира от ранга на самото говедо в обществената подчиненост.
25. Те се вълнуват, когато вземат решение проблеми. Когато са изправени пред предизвикателство да открият по какъв начин да отворят врата за постигане на храна, сърдечният им пулс се усилва, мозъчните им талази демонстрират неспокойствие, а някои даже скачат във въздуха.
26. Кравите са предани майки и могат да извървят километри, с цел да намерят телетата си.
27. Подобно на хората, кравите основават близки другарства и избират да прекарват огромна част от времето си с 2-4 желани индивида. Те също по този начин могат да не харесват избрани себеподобни.
28. Бременноста при кравата продължава същото време като при индивида - девет месеца.
29. Кравите могат да живеят повече от 20 години (въпреки че млечните крави рядко живеят толкоз дълго, а кравите, отгледани за месо, имат шанса да живеят до 2 години). Ако имат рога, можете да разберете възрастта им, като преброите броя на пръстените.
30. Домашната крава спи единствено към четири часа дневно.

източник: www.clovermeadowsbeef.com
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР