Домашният рутер Tenda RX3 идва с предимствата на Wi-Fi 6

...
Домашният рутер Tenda RX3 идва с предимствата на Wi-Fi 6
Коментари Харесай

Как OFDMA промени Wi-Fi и рутерите – Tenda RX3


Домашният рутер Tenda RX3 идва с преимуществата на Wi-Fi 6 технологиите, включително OFDMA
(снимки: TechNews.bg)

Безжичният Wi-Fi стандарт претърпя основни промени в последните години, вследствие на което рутерите доста усъвършенстваха своята функционалност и в последна сметка потребителското преживяване във все по-натоварените домашни мрежи.

Една от основните характерности на стандарта Wi-Fi 6 (802.11.ax) е OFDMA (Orthogonal Frequency Division Multiple Access – Ортогонален многоброен достъп с делене на честотата), която внезапно увеличи успеваемостта на потребление на честотна лента на безжичните канали сред рутера или точката за достъп (AP) и обвързваните към мрежата устройства. Тази функционалност се поддържа и от новия рутер Tenda RX3, който неотдавна. Ето в какво се състои нейното преимущество:

Идеята с внедряване на OFDMA в Wi-Fi 6 и съвместимите мрежови устройства е да се максимизира потреблението на потенциала на честотната лента при обслужване на голям брой консуматори в наситена среда, каквато през днешния ден са семействата – цялостни с компютри, смарт телефони, таблети, тв приемници и други устройства с достъп до интернет.

Предишната технология OFDM (Orthogonal frequency-division multiplexing, или Ортогонално мултиплексиране с честотно разделение), която се употребява в Wi-Fi 4 и Wi-Fi 5, допуска, че безжичният канал се споделя от голям брой клиенти, като в даден период от време единствено един клиент предава данни.

Клиентите употребяват протокол CSMA (Carrier-Sense Multiple Access, или Множествен достъп с различаване на носещата), с цел да минимизират и ръководят конфликтите в канала. Всяко устройство прослушва канала през избран интервал от време, с цел да дефинира дали е наличен и да трансферира пакета си с данни. След това изчаква удостоверение, че пакетът с данни е получен и в случай че не е, се пробва да го изпрати още веднъж.

Но когато каналът е претрупан с чакащи да предават устройства, броят на конфликтите може да бъде огромен и това води до неприятна продуктивност на безжичната мрежа. Освен това всяко потребителско устройство употребява цялостната честотна лента на канала, без значение дали се нуждае от нея или не.

За разлика, OFDMA обезпечава динамично заграбване на честотната лента на канала на голям брой консуматори по едно и също време. Каналът е разграничен на по-малки подканали, наречени ресурсни единици (Resource Units – RUs). Във всеки период от време рутерът или AP присвояват RUs на всеки клиент въз основа на неговите потребности от честотна лента. Това се прави динамично и всеки времеви слот може да има друг набор от назначения на RUs.

Същевременно, стандартът Wi-Fi 6 планува, че в канала ще има и остарели клиенти, които не поддържат OFDMA, тъй че рутерът и AP би трябвало да работят по съответния метод с тях. Клиентите, съвместими с Wi-Fi 4 и Wi-Fi 5, ще продължат да работят, употребявайки OFDM на цялата честотна лента на канала. Това значи, че цялостните преимущества на Wi-Fi 6 ще бъдат реализирани, когато множеството или всички клиенти са Wi-Fi 6.

OFDMA е огромна стъпка напред в света на безжичните Wi-Fi мрежи. Начинът, по който рутерът управлява предаването на данните и потреблението на честотната лента на канала е доста усъвършенстван, което носи значително изгоди в претрупаните с устройства домашни мрежи, като най-очевидната е неналичието на забавяния в интернет достъпа.

Новият двубандов идва с преимуществата на Wi-Fi 6 технологиите. Този модел работи в два честотни диапазона и поддържа сумарна скорост на трансфер 1775 Mbps – 574 Mbps при 2,4GHz и 1201 Mbps при 5GHz.

Рутерът може да обслужва до 35-45 свързани устройства, с дейно потребление на честотната лента, с помощта на технологии като MU-MIMO и OFDMA, което го прави изключително подобаващ за приложения от рода на онлайн игри и HD видео стрийминг, употребени по едно и също време от потребителите в домашната мрежа, наред с нормалните други приложения като сърфиране в уеб, е-поща, другарство в обществени мрежи и така нататък

Гигабитовият рутер се предлага на пазара у нас от сътрудниците на формалния дистрибутор Most Computers на цена към 120 лева с включен Данък добавена стойност и гаранция 3 години.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР