Домашните насилници да не могат не само да приближават жертвите

...
Домашните насилници да не могат не само да приближават жертвите
Коментари Харесай

Готвят забрана за домашните насилници да звънят по телефона и да имат оръжие

Домашните насилници да не могат освен да доближават жертвите си и дома им, само че и да им е неразрешено да контактуват с тях под каквато и да е форма, в това число по телефона и посредством имейл. Да не им се издава позволение за оръжие, а в случай че имат такова, валидността му да се приключва.

Това са част от новите ограничения за отбрана от домашното принуждение, които предлага Министерството на правораздаването в законопроект, огласен за публично разискване (с цялостния му текст можете да се запознаете ).

Един от главните претекстове за промените в Закона за отбрана от домашното принуждение (ЗЗДН) е ескалацията на похищенията по време на пандемията. Министерството сочи като главен проблем, че у нас не се води статистика за домашното принуждение , само че въпреки всичко има данни на Министерство на вътрешните работи, които демонстрират голям растеж. Само за двата месеца на изключителното състояние от 13 март до 13 май 2020 година са подадени 4875 сигнала за домашно принуждение на тел. 112. И даже този интервал да не се взема поради, случаите, за които е имало позвъняване, са с близо 3600 повече при съпоставяне на интервалите 1 март 2018 г.- 1 март 2019 година и 1 март 2019 година - 1 март 2020 година

През предходната година единствено до ноември има 823 потърпевши по данни на Министерство на вътрешните работи.

" Тези тревожни данни демонстрират нуждата от предприемане на ефикасни ограничения, в това число и промени в нормативната уредба, с които да се предотвратяват случаите на домашно принуждение и да се обезпечи по-ефективна отбрана на потърпевшите ", декларира Министерството на правораздаването.

Затова първо предлага да се разшири кръгът на лицата, потърпевши от домашно принуждение, които могат да търсят отбрана по ЗЗДН. И към тях да се прибавят тези, за които се допуска, че са бременни от причинителя на насилието, както и лице, което е брачен партньор или някогашен брачен партньор на причинителя.

Освен това в закона се прибавят и нови ограничения за отбрана . Те са:
възбрана на причинителя да реализира контакт с потърпевшия под каквато и да е форма, в това число по телефон, посредством електронна или елементарна поща и факс, както и посредством всевъзможни други средства и системи за комуникация; ориентиране на потърпевшите деца към профилирани услуги за отбрана на деца, жертви или очевидци на насилие; задължаване на причинителя да посещава стратегия за лекуване на зависимости в случаите, в които е открито, че използва наркотични или психоактивни/психотропни/ субстанции, алкохол или друго упойващо вещество или различен тип зависимости; възбрана за издаване на позволение за придобиване, предпазване, носене и приложимост на взривни субстанции, на оръжия, на муниции и на пиротехнически произведения по Закона за оръжията, боеприпасите, взривните субстанции и пиротехническите произведения или преустановяване на валидността на издадено позволение за период, избран от съда.
Голяма част от законопроекта е отдадена на построяването на Национална комисия за предварителна защита и отбрана от домашното принуждение. Тя ще е профилиран непрекъснато настоящ колегиален орган за реализиране на държавната политика по предварителна защита и отбрана от домашното принуждение.

Неин ръководител ще бъде вицепремиер , а членове зам.-министри на вътрешните работи, на труда, на правораздаването, на външните работи, на опазването на здравето, на образованието и на младежта и спорта. Ще има представители и на Държавната организация за протекция на детето, Агенцията за обществено подкрепяне и на Агенцията за качеството на обществените услуги. В състава на комисията влязат и избрани от ръководителя на Върховния касационен съд и основния прокурор техни заместници.

" Посредством по този начин избраните състав и управление на комисията се подсигуряват както ангажираността на всички държавни органи на най-високо равнище с противодействието на домашното принуждение, по този начин и успеваемостта на работата на новосъздадения орган ", настояват от Министерство на правосъдието.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР