Домашната ракия стига до крайния потребител за три лева на

...
Домашната ракия стига до крайния потребител за три лева на
Коментари Харесай

В сезона на зимнината ракията излиза златна

Домашната ракия стига до крайния консуматор за три лв. на кг

Поскъпване в цената на захарта. Проверка на демонстрира, че скокът е с към 60 % за година. В сезона на зимнината домашната ракия стига до крайния консуматор за три лв. на кг.

Валери Иванов прави ракия от 200 кг лични плодове, към които е прибавя 30 кг захар. 

„ Ако не сложа захар на тая проклетия, нищо няма да се създаде. Миналата година беше на 1.15, а в този момент 2.50, къде отиваме, двойно повече “, споделя той.

Валери е късметлия, тъй като е купил захарта преди няколко месеца. В квартален магазин във Враца от през днешния ден повишаването е с към 40 стотинки и захарта към този момент е 2.80 за кг.

„ Като пристигна една баба и желае да вземе две пакета, аз като ѝ кажа 5.60, тя ще върне единия пакет. Не може да си разреши да вземе два. Почти не слагаме никаква надценка “, споделя Ирина Коцева, притежател на хранителен магазин.

„ И да е скъпа захарта, ние ракийка отново ще си варим “, сподели Валери Иванов.

Основната причина за фрапантния скок е повишеното произвеждане на алкохол в международен мащаб, както и фактът, че България не произвеждазахар. Вносът се въздейства от много фактори.

„ Изменението на доста от цените са логистични проблеми и са свързани с по-високи разноски за реализирането им. Продължаваме да имаме безусловно блокиран пазар сред търсене и предложение. На процедура факторите са не пазарни, а най-вече геополитически “, изяснява Владимир Николов, ръководител на Комисията по стоковите тържища и борси.

В момента на Лондонската стокова борса цената на звук захар е паднала с към 70 $.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР