Домашен уред за прорастване на резници е измайсторил фермерът любител

Домашен уред за прорастване на резници е измайсторил фермерът любител ...

Фермер изобрети уред за прорастване на резници.Домашен уред за прорастване на резници е измайсторил фермерът любител Венцислав Кърчев. Своето изобретение той представя във Фейсбук групата "Стоте градинари, лозари и овощари". 
Реших, че е крайно време да си изработя един малък домашен килчеватор (на български не знам как се нарича), за прорастване на резници и др. подобни. След няколкочасов ползотворен труд измайсторих с подръчните средства нещо и остана само да се направи електрическата част, но ми липсват нагревателите. 

Ето от какво се състои моят килчеватор: 

1. Стар стол, на който отрязах гърба и продупчих седалковата плоскост.
2. Към него по височина отрязах няколко плоскости от стар гардероб, като на предната оставих отвор, колкото е вратичката, която дълго време събираше прах на тавана.
3. От вътрешна страна с лепило С200 залепих твърда изолация с дебелина един сантиметър, останала от изолацията на къщата.
4. На краката на стола на две височини пробих дупки, в които промуших дебела тел, с която подпирам доматите, на която ще се държи долната съдинка и в която ще стоят резниците.
5. Съдинката на резниците е пластмасова с размери да пасне на мястото. На дъното съм поставил отрязано парче гумирана изолация с дебелина около 8 мм, за да не стоят директно на дъното.
6. В горната страна над вратичката поставих малко осветително тяло - светодиодно, от старата лека кола, работещо на 12 волта. Когато се покажат листенцата на пъпките, е добре да се осветяват леко, но не много силно. След време може да се наложи корекция големината на лампата. 
7. По средата съм пробил дупки на страниците и съм вкарал дебела тел, с която съм разделил площта на 9 части, за да може резниците да не седят накуп, а подредени.
8. Горната плоскост съм оставил по-широка, за да я ползвам като масичка - вино и мезета.

Крайният резултат: под долната съдинка трябва да има отопление около 100-150 вата за подгряване на водата, в която ще стоят резниците. Около 18-22 градуса.
Под горната плоскост (тавана на кутията) трябва да има горно отопление, с което ще се подгряват горните пъпки - около 27-28 гр. Ще има и малко вентилаторче на 12 в. от компютър, което ще размества въздуха в кутията.

Източник: marica.bg