Домакинствата в Европа и Северна Америка замърсяват океаните с пластмаса

...
Домакинствата в Европа и Северна Америка замърсяват океаните с пластмаса
Коментари Харесай

Прането на дрехи замърсява с пластмаси Северния ледовит океан

Домакинствата в Европа и Северна Америка замърсяват океаните с пластмаса просто като перат облекла в пералня, оповестиха учени, откакто се оказа, че по-голямата част от микроскопичните пластмасови частици във водите на Северния ледовит океан са от полиестерни нишки, съобщи Агенция Франс Прес, представена от БНР. Пластмасови частици са проникнали в най-отдалечените и видимо девствени райони на планетата.

Такива миничастици са открити в риби в най-дълбокия регион на океана – Марианската котловина, по повърхността на арктическия лед и върху снега по планините Пиренеи сред Франция и Испания.

Но въпросът от кое място идват оставаше отворен.

Ново изследване на природозащитната организация „ Оушън уайз “ и канадското министерство на риболова и океаните откри, че изкуствените нишки съставляват 92% от замърсяването с пластмасови миничастици на морската вода в Арктика.

О тях 73 на 100 са полиестерни, наподобяващи размерите и химическия състав на изкуствения текстил, изключително на потребления в облекла.

„ Този стряскащ извод значи, че в този момент имаме силно доказателство, че семействата в Европа и Северна Америка директно замърсяват Северния ледовит океан с нишки от прането (чрез изходната вода) “, сподели Питър Рос от „ Оушън уайз “ и Университета на Британска Колумбия, който е водещ създател в проучването.

По думите му точният механизъм на замърсяването е неразбираем, само че наподобява океанските течения играят огромна роля за напредването на влакната на север, като атмосферните системи може също да имат принос.

От пералнята до океана

Изследователите събрали проби от морска вода близо до повърхността по продължение на сектор от 19 000 километра, разпрострян се от Тромсьо в Норвегия до Северния полюс, през Канадската Арктика и морето Бофорт, където анализирали и проби, извадени от 1000 метра дълбочина.

„ Открихме микропластмаса във всички проби с изключение на една, което демонстрира необятното разпространяване на това ново замърсяване в този далечен район “, сподели Рос.

Изследователите употребявали микроскоп и инфрачервен разбор, с цел да разпознават и измерят микрочастиците, които те дефинират като парченца по-малки от 5 милиметра.

Тъй като в източната част на Северния ледовит океан били открити съвсем три пъти повече микропластмасови частици в сравнение с в западната, учените предположили, че тези нови полиестерни нишки може да са били придвижени на изток от Атлантическия океан.

„ Оушън уайз “ направила тест с перални машини и резултатът посочил, че една дреха може да отдели милиони нишки при обикновено пране.

Организацията предизвести, че пречиствателните станции постоянно не улавят пластмасовите нишки и пресметна, че семействата в Съединени американски щати и Канада могат общо да освободят към 878 тона микропластмаси годишно.

През 2019 година изследване стигна до извода, че огромно количество микропластмасови частици и нишки се придвижват към Арктика от ветровете и по-късно падат на земята със снежинките.

През последните две десетилетия човечеството е произвело повече пластмаса в сравнение с през останалата история, а промишлеността се чака да има напредък от 4 на 100 годишно до 2025 година, сочи отчет на консултантската компания „ Гранд вю рисърч “.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР