Домакинствата от средната класа в България са с доста високи

...
Домакинствата от средната класа в България са с доста високи
Коментари Харесай

Домакинствата от средната класа инвестират в имоти със спестени средства

Домакинствата от междинната класа в България са с много високи приходи и купуват парцели със спестените средства, описаха брокери на парцели. Най-често те купуват жилища за лично прилагане, само че това действително е и инвестиция. С покупката на по-голям парцел хората с положителни финансови благоприятни условия покачват стандарта си на живот. Но наред с това, като придобият още един парцел, влагат парите си, а при потребност в бъдеще могат да продадат остарялото жилище.

За желанието на хората с положителни приходи да вложат парите си в парцели способства инфлацията. Докато тя е по-висока от лихвите по банковите депозити доста хора ще желаят да вложат парите си в парцел.

Хората търсят най-вече по-големи жилища за фамилията си. А тези с повече пари даже минават от апартамент към къща. Популярни станаха и жилищата на сутерен с частна зелена повърхност, които купувачите въобще не търсеха преди 10 години и никой не проектираше такива здания. След пандемията обаче желанията на купувачите много се трансформираха.

Продължава миграцията от по-малките обитаеми места към по-големите - най-много към София, Пловдив, Варна и Бургас. Това води до устойчиво търсене на жилища в огромните градове. В регионите към Хасково и Кърджали хората също мигрират към по-големите регионални градове.

Престоят на една оферта за парцел на пазара е малко по-дълъг в сравнение с преди година, споделят брокери. Най-често от стартирането на един парцел на пазара до намирането на покупател минава към месец и половина. Преди година някои покупко-продажби се сключваха за една-две седмици, само че междинният престой на една оферта на пазара беше към пет седмици. Причината за това е, че купувачите станаха доста по-внимателни и търсят най-изгодното за тях предложение във връзка с локация, качество на парцела и цена. Реално времето за продажба на един парцел зависи най-вече от вярно избраната цена. Независимо дали става въпрос за изцяло обзаведено жилище или за парцел, който се нуждае от главен ремонт, при подобаваща цена покупко-продажбите се подписват бързо, даже за към седмица.

Продължава и ползата към селски и ваканционни парцели. Преди години жилища в курортите купуваха най-вече руснаци, а в този момент пазарът се движи главно от българи. Сред аргументите за това е, че доста хора желаят да имат още един парцел, в който да могат да вървят когато и да е със фамилията си. Освен това с повишаването на приходите хората считат, че могат да ги вложат във втори парцел - по този начин от една страна има къде да отидат през почивката, а от друга защищават парите си от инфлацията. Освен това може да получат приход като отдават парцела чартърен. Най-много покупко-продажби има с жилища с две спални в черноморските курорти Слънчев бряг, Несебър и Созопол.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР