Домакинствата и малкият и среден бизнес може да получават по

...
Домакинствата и малкият и среден бизнес може да получават по
Коментари Харесай

Може да получаваме по 1000 лв. годишно за топло, ако бъде приет еврорегламент

Домакинствата и дребният и междинен бизнес може да получават по към 1000 лв. на годишна база като отплата поради високите цени на енергийните източници. Шансът се крие в това да бъде прибавен европейски правилник 2022/1854, влизащ в действие от 1 декември, който обуславя парите от свръхпечалбите на енергийните сдружения да бъдат конфискувани от страната и дадени на бита и бизнеса.

Изпълнителната власт обаче, към този момент, не прави нищо по въпроса за приемането на механизма, алармираха на конференция в Българска телеграфна агенция гражданските организации Институт за развиване и ръководство на ресурсите, Асоциация за отбрана на потребителите, " Активни консуматори " и " Прозрачност без граници ".

" Регламентът има общо, директно и по едно и също време деяние. Това значи, че изпълнителната власт не следва да демонстрира законодателни начинания, а Народното събрание не следва да реализира в допълнение законотворчество. Единственото належащо е да се изпълнят условията на регламента. Противното значи опция за наказания поради несъблюдение от страна на Европейски Съюз ", съобщи адв. Георги Тошев от Института за развиване и ръководство на ресурсите.

Регламентът е в действие от 1 декември 2022 година до края на 2023 година. По 1000 лв. на година приблизително може да са получените обезщетения, а методът на даване варира - в брой, посредством ваучери за енергийна успеваемост, както и посредством стратегии за замяна на остарели електроуреди с нови енергоефективни такива, както и за инсталирането на интелигентни измервателни уреди във всеки дом. За да доближат обезщетенията до получателите си пък следва да се употребяват данните от Национален осигурителен институт и Национална агенция за приходите.

" Изчисленията ни сочат, че с използването на регламента всяко домакинство в България може да получи по 1000 лв.. С уточнението, че тази сума е индикативна ", добави Тошев.

" Този правилник би трябвало да обезпечи баланс сред другите форми на сила, употребявани от семействата. Защото сме очевидци на една неприятна особеност - разрастваща се диспропорционалност сред цените на енергоизточниците, които са контролирани като електрическата енергия и топлоенергията и другите всеобщо употребявани енергоизточници - дърва, пелети и природен газ ", добави на собствен ред Богомил Николов, ръководител на " Активни консуматори ".

Николов акцентира още - съставянето на съответната методика на подкрепяне е в юрисдикцията на всяка обособена страна, като това дава опция да се подкрепят включително и дървата за отопление макар климатичната политика на Европейски Съюз. " Големият въпрос е по какъв начин тези средства да се разпределят най-ефективно. "

Всички следва да получат въпросната отплата, въпреки и потребителите на еленергия да вземем за пример към момента да са на контролирания пазар, акцентира юрист Тошев. Топлещите се на ток могат да влагат в по-ефективни уреди или пък в шуби, пошегува се той, само че в последна сметка концепцията е следната - тези пари ще отидат в развиване на стопанската система.

" Да, потребителите на електрическа сила може да са на контролиран пазар и там сметките за по-голямата част на семействата може да са посилни, само че огромният риск, който регистрира европейският законодател, е, че през цените на стоките и услугите, през галопиращата инфлация, за тези семейства, дребни и междинни предприятия става невероятно тяхното оцеляване. Този правилник се стреми да освободи ресурса на страните, с цел да може ресурсът да подкрепи енергоемките предприятия и огромния бизнес. "
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР