Домакинствата да получават годишно по 1000 лв. енергийна помощ, които

...
Домакинствата да получават годишно по 1000 лв. енергийна помощ, които
Коментари Харесай

Организации настояват за 1000 лв. енергийна помощ за домакинствата

Домакинствата да получават годишно по 1000 лева енергийна помощ, които да идват от приходите от признатото на второ четене в бюджетната комисия облагане с 33 % на свръхпечалбите на енергийните сдружения, предложиха ръководителите на Института за развиване и ръководство на ресурсите (ИРУР) Георги Тошев и на Асоциацията за отбрана на потребителите (АЗП) и Пейо Майорски на конференция във вторник.

Сумата е индикативна, може и да по-голяма, и да се дефинира от парите, събрани от облагането на свръхпечалбите на енергийните компании, които може да надвишават 10 милиарда лева, съгласно шефовете на Българската национална асоциация " Активни консуматори " Богомил Николов и на Асоциация " Прозрачност без граници " Калин Славов.

Според четирите организации помощ от свръхпечалбите и свръхприходите на енергийните компании, които се планува да влязат във Фонда " Сигурност за електроенергийната система ", би трябвало да има и за дребните и междинни предприятия.

По-рано денем бюджетната парламентарна комисия утвърди спомагателното облагане с 33% на производителите и преработвателите на газ и петрол, каквото е условието на еврорегламент. Тепърва ще се взема решение по какъв начин да се изразходват събраните там средства. Предстои дефинитивно гласоподаване в пленарна зала, както и решение за прибиране на приходите на производителите на електрическа енергия над избрана ценова граница, която обаче се оспорва от бизнеса. Според работодателите тя е прекомерно висока и по този начин се изземат по-малко от свръхприходите на електроцентралите и средствата за обезщетения на бизнеса ще са по-малко. Тези помощи също не са избрани.

Остава по-малко от седмица до влизането в действие на Регламент 2022/1854, а България към момента няма създадени методики за неговото използване, сигнализираха четирите организации и припомниха, че точно той дава опция на страните членки да се оправят с високите цени на силата.

Протакането на вземането на тези решения от Народното събрание или от държавното управление оставя семействата сами да се оправят с енергийната рецесия и достигащата към този момент 40 на 100 инфлация на потребителската кошница, считат представителите на организациите.

Според тях предлаганата годишна енергийна помощ за семействата от 1000 лева може да бъде прецизирана съгласно броя на членовете на семейството или да се дефинира към размера на населяваното жилище. Тяхното мнение е, че парите би трябвало да се дават в брой и всеки да взема решение защо да ги храчи.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР