Домакинските електроуреди са едни от виновниците за по-големите ни сметки

...
Домакинските електроуреди са едни от виновниците за по-големите ни сметки
Коментари Харесай

Как да укротим хладилните уреди да не подяждат излишно семейния бюджет?

Домакинските електроуреди са едни от виновниците за по-големите ни сметки за ток. Как, да вземем за пример, можем да " податлив “ хладилните уреди да не подяждат ненужно фамилния бюджет? Съветите са на  " Активни консуматори ".

Инсталирането, поддръжката и вярното потребление на хладилни уреди оказват помощ да се избегне свръхконсумацията на електрическа енергия и способстват за опазването на околната среда. Производството на мраз е една от най-енергоемките области в дома: хладилниците и фризерите съставляват 20% от характерното ползване на електрическа енергия (без отопление, готвене и топла вода)

Направете верния избор

Изборът на ледник, фризер или смесен модел, както и изборът на снабдител са критерии, които се вземат поради, с цел да ограничите потреблението на електрическа енергия. За да разберете най-енергийно ефикасните модели, вижте енергийния етикет. Ако е претърпял смяна през 2021 година, той демонстрира годишната консумация на устройството.

" Активни консуматори " ви срещна в детайли с новите енергийни етикети. С цел да се подкрепят потребителите в Европейски Съюз да понижат сметките си за сила и въглеродния отпечатък, от 1 март 2021 година във всички магазини и интернет уеб сайтове за търговия на дребно е използвана напълно нова версия на необятно приетия енергиен етикет на Европейски Съюз.

Новите етикети в началото се ползват за четири категории артикули — хладилници и фризери, съдомиялни машини, перални машини и тв приемници (и други външни монитори). Като се има поради, че доста артикули по познатата остаряла канара получават класове A+, A++ или A+++, най-важната смяна е връщане към по-опростена канара A—G. Тя е по-строга и е проектирана по този начин, че доста малко артикули могат да реализират в началото клас " А “, оставяйки място за включване в бъдеще на по-ефективни артикули. Сега изделията с най-висока енергийна успеваемост, които понастоящем се оферират на пазара, са етикетирани най-често като " B “, " C “ или " D “.

В етикетите са включени редица нови детайли, в това число QR код за връзка с база данни на Европейски Съюз, което ще разреши на потребителите да намерят повече информация за продукта. Има и редица нови правила за екопроектиране, по-специално по отношение на опциите за ремонт и нуждата производителите да поддържат разполагаем аварийни елементи в продължение на няколко години откакто продуктите към този момент не са на пазара.

Поставете вярно вашите устройства за произвеждане на мраз

Основна защитна мярка: поставете ги надалеч от източници на топлота (фурна, печка, прозорец, радиатор). Те загряват устройствата, които употребяват повече, с цел да поддържат вярната температура. В прекомерно дребна кухня ги разделете с изолационна плоча. Също по този начин не забравяйте да оставите разстояние от най-малко 10 см над и зад вашите устройства, с цел да позволите на въздуха да циркулира към тях.

Регулирайте вярно температурата

Редовно проверявайте температурата. Настройте хладилника сред 4°C и 5°C, а фризера на -18°C. Първо, цифровият термостат ще ви помогне да поддържате непрекъсната температура в хладилника. Имайте поради, че всеки градус по-малко изисква 5% повече сила за ледник и сред 2 и 3% повече за фризер.

Управлявайте добре храната си

Оставете горещите ястия да се охладят, преди да ги приберете. Оставете място сред съхраняваните храни. Не забравяйте да покривате течности като супи, сосове или винегрети и да увивате зеленчуците добре, с цел да предотвратите изпаряването им.

Помислете за топене

Ако нямате вентилиран охладителен апарат, не забравяйте постоянно да размразявате хладилника и фризера (на всеки 3 месеца). Над 3 mm дебелина скрежът основава изолационен пласт, който предизвиква несъразмерна консумация на електрическа енергия от 30%.

Поддържайте добре

Проверете херметичността на вратичките; износени, те водят до формиране на скреж. Почиствайте задната решетка на хладилника един път годишно: в случай че е запушена, това пречи на ефикасното отклоняване на топлината, създавайки прегряване и затова увеличение на потреблението.

Ограничете отварянето на вратата

Не отваряйте без потребност вратата на уреда и знайте какви артикули ще вземете: отворена врата за прекомерно дълго време разрешава на студа да излиза и да навлизат водни пари, което води до формиране на скреж.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР