Домакин на събитие по националната програма Иновации в действие в

...
Домакин на събитие по националната програма Иновации в действие в
Коментари Харесай

Гимназисти от Хасково представиха успешни иновации

Домакин на събитие по националната стратегия " Иновации в деяние " в Хасково бе Професионална гимназия по превоз и земеделски технологии (ПГТАТ) " Н. Й. Вапцаров ". ​​Приоритетът е разшириряване кръгозора на младите експерти с разнообразни новаторски подходи.

Гости в обмяната на опит бяха учители и възпитаници от Професионалната гимназия по електротехника и енергетика в Гълъбово и Професионалната гимназия по селско стопанство и стопанска система " Хр. Ботев " от Свиленград.

Домакините от ПГТАТ показаха иновация, която е в направление земеделие – създаване на поник-системи.

Като новаторска, устойчива, високопроизводителна технология бе показана аквапониката, която съчетава произвеждане на аквакултури (в рециркулационна система) с биологично развъждане на растения. Хидропониката е образец за следено екологично земеделие с идеална среда заотглеждане. Позволява целогодишно произвеждане на разнородни култури, по отношение на сезона и търсенето, наоколо до потребителя.

Проведе се демонстрационен урок от учениците от ПГТАТ. Те показаха своите три разработки на поник-системи, покриващи всички условия на хранителния разтвор. Първият и вторият тип са напълно биологични, като се употребява съд с аквакултури, в тази ситуация аквариум с декоративни рибки, за набирането на хранителни субстанции за растенията. Третият е с разтворими соли, които се прибавят към вани, където върху салове плуват опитните екземпляри.

Това е взор към бъдещето, тъй като методите, които се показват, могат да се употребяват на всички места даже и в градски условия, без значение от атмосферното въздействие.

Гост на срещата бе Антони Пашов, член на публичния съвет към гимназията и притежател на осъвременени хидропонни оранжерии за развъждане на зеленчуци в с. Жълти бряг.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР