Домакин е Италия, а в срещата се включиха вицепремиерът и

...
Домакин е Италия, а в срещата се включиха вицепремиерът и
Коментари Харесай

Мария Габриел от Бриндизи: Нужни са съвместни и координирани усилия за ключовия Коридор VIII

Домакин е Италия, а в срещата се включиха вицепремиерът и министър на външните работи на Италия Антонио Таяни и министрите на външните работи на Албания Олта Джачка и на Република Северна Македония Буяр Османи.

" Това е план от стратегическо значение за България, Италия, Република Северна Македония и Албания, защото способства за процеса на доближаване на Западните Балкани с Европейски Съюз и предизвиква съдействието сред страните от района и хората ", добави още Мария Габриел.

Външните министри на Италия, Албания и Северна Македония Антонио Таяни, Олта Джачка и Буяр Османи
Снимка: МВнР

Коридор VIII е значима транспортна мрежа, включваща по протежението си морски и речни пристанища, летища, пътища и железопътни линии. Коридорът свързва българските черноморски пристанища Варна и Бургас с южните италиански пристанища Бари и Бриндизи, като минава през Албания и Република Северна Македония. 52% от пътната инфраструктура е на българска територия. Целта е да усъвършенства европейската и районна инфраструктурна съгласуваност.

Министрите подчертаха също значимостта на самодейността за интеграцията на Западните Балкани в Европейския съюз. Поставен бе и акцент върху взаимни и координирани старания за справяне с провокациите, свързани с миграцията. Министър Габриел благодари на италианския външен министър Антонио Таяни за мощната поддръжка за присъединението на България към Шенген без повече закъснение.

" Изграждането на Коридор VIII ще насърчи търговията и бизнеса, добросъседството, икономическия напредък и сигурността. Той ще даде нови благоприятни условия за младежите и способства за основаването на новаторски хъбове, трансформирайки района в място за развиване на пробивни технологии и предприемачество от ново потомство ", съобщи още вицепремиерът.

Важен резултат от днешната полемика бе решението за осъществяване на следните срещи сред четирите страни - годишна политическа среща, годишен бизнес конгрес, среща на значимите по трасето на плана градове и постоянна полемика в този формат в границите на Срещите на върха на НАТО, показват от пресцентъра на външното ни министерство. 

Снимка: МВнР
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР