Дом за пълнолетни лица с деменция – гр. Разград участва

...
Дом за пълнолетни лица с деменция – гр. Разград участва
Коментари Харесай

Домът за пълнолетни лица с деменция участва в проект „Културни разходки по света и у нас по стъпките на историческото наследство“

Дом за пълнолетни лица с деменция – гр. Разград взе участие в плана «Културни разходки по света и у нас по стъпките на историческото наследство».

Той се осъществя в партньорство с Фондация «Състрадание Алцхаймер България» и с финансовата поддръжка отфонд „Нашите родители“ на Фондация „ BCause“ 2022.

С реализацията на плана на процедура продължава партньорството с Фондация „ BCause“ откакто през 2021 година бе сбъднат сполучливо план за музикотерапия и виртуално посещаване на музеи и галерии.

Проектът «Културни разходки по света и у нас по стъпките на историческото наследство» стартира с подготвителни действия на 1 юни и ще продължи до края на годината.

Проектът включва 12 онлайн сесии, отдадени на културния туризъм и визити на галерии и музеи от българското и международно културно благосъстояние. Те ще бъдат извършени по особено приспособена стратегия и методология за хора с деменция и заболяването на Алцхаймер от Дома за пълнолетни лица с деменция от Разград. Специалистите арт терапевтът Мариана Петрова от АРТИЕД и доцент доктор Захарий Дечев- Катедра “Икономика и ръководство на туристическото обслужване “ в Бургаския университет „ Проф. доктор Асен Златаров ” ще бъдат обучителите, които ще “отведат “ участниците в един по-различен, жизнеспособен свят на изкуство и просвета.

Програмата ще даде опция на 60-те консуматори на обществени услуги в Дома за пълнолетни лица с деменция да се разходят виртуално из богатото културно завещание у нас и по света. Целта на всички заложени в плана действия е да допринесат за повишение на позитивната емоционалност на резидентите, което спомага да се преодолее депресивното положение, изолацията и отчуждението.

Изключително значима е поддръжката на екипа на дома, както и основаните условия за грижи и живот на тази характерна група възрастни, която те получават и с помощта на целите, залегнали в тактиките на община Разград.

Дейностите по плана протичат редом и в Дома за пълнолетни с деменция в гр. Казанлък. Резидентите от двата града ще имат своите «извънкласни» занимания и планът ще разнообрази цялостната им стратегия.

По мотив месец септември, отбелязван в целия свят като месец, отдаден на битката с заболяването, потребителите от двата дома ще пеят на проведен от тях концерт. Ще подредят и галерия със снимки/картини от културно-историческото завещание на страната.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР