Дом за овце и сънища“ е първото представление в програмата

...
Дом за овце и сънища“ е първото представление в програмата
Коментари Харесай

``Дом за овце и сънища`` открива бургаския фестивал ``Ерата на Водолея`` |

„ Дом за овце и сънища “ е първото зрелище в програмата на бургаския фестивал „ Ерата на Водолея “.

На 14 октомври от 19:00 ч. в Културен дом НХК (зала „ Тончо Русев “) документално-художествения роман на Здрава Каменова и Гергана Димитрова ще може да бъде гледан със свободен достъп. Спектакълът чертае направления през историята, близкото минало, сегашното и даже бъдещето. Сънувани от Ванга, няколко истории за бягство се преплитат с действителните разкази на бежанци, принудени да изоставен родната земя сред Балканските войни и Първата международна война, с откъс от ориста на бежанец в Германия и с трагикомична действителна вест за кравата Пенка, която заслужи даже ария от Пол Макартни. Музиката и образната среда са дейна част от живото зрелище и музикантът Павел Терзийски и сценографът Никола Налбантов безусловно партнират на Здрава Каменова на сцената. През 2019 година за „ Дом за овце и сънища “ тя е номинирана за театралната премия „ Икар “ в категория „ Водеща женска роля “, а Павел Терзийски печели „ Икар “ през същата година за авторската си музика. През 2020 година представлението става притежател на премията BRÜCKE Berlin за драматургия и превод.

Освен като част от разнообразни фестивали, през новия сезон всички представления на Организация „ 36 маймуни “ ще продължат да са част от репертоарната стратегия на Сити марк център за изкуство. От тази година спектаклите ще бъдат налични и за чуждоезична аудитория, защото всички ще бъдат със надписи на британски език.

На 15 октомври от 19:30 ч. още веднъж там ще се играе и представлението „ Машините са кучки “ с присъединяване на Здрава Каменова и Александър Митрев (в ролята на хора и машини). Пиесата е по концепция на Иво Стаменов ОттО и текст на Гергана Димитрова и Здрава Каменова.

Машините завладяват и преобладават всяко свободно кътче от всекидневието ни. Ако колата се скапе в някаква пустота и батерията на телефона е свършила, това може да е рецепта за дребен под паника припадък, само че и за поредност от занимателни премеждия.
Спектакълът ни среща с Герда, която таман през днешния ден подхваща значимо пътешестване, а единствените ѝ спътници са машините, в чиито положителни планове и дарба за емпатия човечеството от дълго време се съмнява.
Здрава Каменова и Александър Митрев превеждат публиката през няколко динамични, смешни и малко криволичещи часове от живота на Герда, в които съществена роля играят един GPS, един телефон и една кола.

В края октомври (26.10) от 19:30 ч. на сцената на Сити марк център за изкуства ни чака радостната антиутопия „ Танго в космоса “. Пиесата ще ни придвижи непосредствено в 2027 година, с цел да предприемем едно щуро странствуване от Балканите до Аржентина и чак до Луната. Комедията, в действителност е и петият план на Здрава Каменова и Гергана Димитрова. В него обаче се включва още и известният български контрабасист Веселин Веселинов-Еко, за който това е първият опит в писането на театралната музика. Освен Здрава Каменова, в спектакъла вземат участие още радиоводещата Богдана Трифонова и артистът Антоан Петров.

Билети на касата на Сити марк център за изкуство или онлайн на
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР