Дом от бетон вместо гора и живот в метална клетка.

...
Дом от бетон вместо гора и живот в метална клетка.
Коментари Харесай

Зоологическите градини у нас: Дом от бетон вместо гора и живот в метална клетка

Дом от бетон вместо гора и живот в железна клетка. Това е заключението от отчет на Фондация " Четири лапи ", който разкрива неприятните условия за живот в зоологическите градини у нас.

Във втория по величина зоопарк в страната – този в Ловеч, се отглеждат над 450 животни. От " Четири Лапи " регистрират положителни практики там - настояща ветеринарна клиника и добре подготвен личен състав в развъждането на животните, само че виждат и проблеми.

Проблемът е, че мечките, тигрите и лъвовете населяват бетонни кафези.

„ Тези животни се отглеждат в извънредно несъответствуваща среда. С никаква растителност, без обогатяване, в бетонни басейни! И не дават отговор на законовите условия “, съобщи Марина Атанасова от Фондация „ Четири лапи “. Директорът не отхвърля, само че по думите му, има основателна причина – зоопаркът е издигнат преди 60 години, когато не е имало условия.

„ По-добре би изглеждало едно голямо заграждение, където липсват бетоните и металните огради, и се надявам общините в България да намерят механизъм и метод на финансиране “, сподели доктор Ивайло Станков.

Вече има план за преустрояване на зоопарка на стойност 23 милиона лв..

„ Тъй като общината ги няма тези пари, общината преработва плана на обособени елементи, като в най-скоро време би трябвало да получим три обособени елементи от общия вид, по този начин по-лесно бихме намерили финансиране “, добави доктор Станков.

„ Зоопарк „ Ловеч “ има положителни практики, над които може да надгради, само че в действителност е належащо незабавно да се извърши главен ремонт “, съобщи Марина Атанасова.

В момента тече и петиция на фондация „ Четири лапи “ с апел да се усъвършенства методът, по който живеят животните в българските зоопаркове.

А измежду положителните практики е развъждането на над 45 типа животни. В зоопарка отглеждат и австралийската птица ЕМУ, която снася един път годишно естествено зелени яйца.

В зоопарка приютяват заболели и ранени животни, лекуват ги, след което ги връщат в природата.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР