Долу ръцете от демокрацията беше един от лозунгите на протеста.

...
Долу ръцете от демокрацията беше един от лозунгите на протеста.
Коментари Харесай

150 000 души протестираха в Берлин срещу крайната десница

" Долу ръцете от демокрацията " беше един от лозунгите на митинга.
Около 150 000 души през днешния ден се включиха в митинги по улиците на Берлин в границите на общонационалните демонстрации против крайнодясната партия " Алтернатива за Германия " (АзГ), които не престават към този момент четвърта седмица, съобщи Ройтерс, представена от Българска телеграфна агенция. Демонстрации имаше и в други немски градове като Дрезден и Хановер.

" Много жители се събират в дребни и огромни градове из цялата страна, с цел да показват против забравата, ненавистта и езика на омразата ", написа федералният канцлер Олаф Шолц в обществената мрежа " Екс ". Той добави, че митингите са " мощен знак в интерес на демокрацията и Конституцията ".

Успехът на АзГ провокира угриженост измежду обичайните немски партии. Те се опасяват, че през септември могат да изгубят локалните избори в три провинции, макар че резултатите от последните анкети демонстрират лек спад в поддръжката за крайнодясното придвижване.


Якоб Шпрингфелд от неправителствената организация " Мрежа за взаимност " съобщи, че е шокиран, че толкоз дълго време в Германия не е имало всеобщи демонстрации против крайната десница, макар че АзГ към този момент е имала триумфи в голям брой дребни общности. " Сега обаче има сътресение… Това ми дава вяра ", сподели Шпрингфелд.

Според изследване на публичното мнение на организация " Форса ", чиито резултати бяха оповестени по-рано тази седмица, от средата на юли до момента поддръжката за АзГ е паднала под 20%, а интервюираните показват общонационалните митинги против крайната десница като най-важния въпрос, който ги вълнува. Според анкетата АзГ остава на второ място след консервативните опозиционни партии Християндемократически съюз (ХДС) и Християнсоциалния съюз (ХСС), които получават поддръжка от 32%, а Германската социалдемократическа партия на Шолц се класира на трето място с 15 %.

Протестите започнаха, откакто предишния месец се появи информация, че двама високопоставени членове на АзГ са взели участие в среща, на която са били обсъждани проекти за всеобща депортация на чужденци. АзГ отхвърли въпросното предложение да съставлява част от партийната ѝ политика.

Тино Крупала, съпредседател на крайнодясното придвижване, съобщи пред немското радио, че въпреки и да е " законно да се излиза на улицата ", стачкуващите не би трябвало да се оставят да отклоняват вниманието им от същинските проблеми на страната.


СЪЩНОСТТА НА ПРОТЕСТА

Над милион и половина подписи е събрала петиция в Германия, с която се желае орязването на гражданските права на Бьорн Хьоке, ръководител на АзГ в източногерманската провинция Тюрингия, споделя БНР. Хьоке е прочут като един от най-харизматичните и знакови водачи на крайната десница във Федерална Република Германия. Петицията приканва Бундестага да се обърне към Върховния съд с искане Хьоке да бъде лишен от правото да гласоподава и да заема изборни длъжности.

Конституцията разрешава екстремисти, които заплашват демократичните полезности и институциите на страната, да бъдат лишавани от съществени права при положение на " злоупотреби против свободния либерален ред ". Местният клон на АзГ в Тюрингия освен има репутацията на извънредно радикална конструкция, а към този момент даже се намира под наблюдението на Службата за вътрешна сигурност.

В същото време мощ набира и друга разпалена полемика - дали АзГ би трябвало да бъде неразрешена. " Ще пристигна миг, когато тази партия ще стане прекомерно мощна, с цел да бъде спряна ", предизвестява юристът Хендрик Кремер от Института за човешки права в Берлин.

" Германският парламентарен съд е изработил съответни критерии - какви цели преследва дадена партия, следва ли ги, и съставлява ли опасност за демократичния ред в страната. За мен АзГ извършва и трите съществени критерия. Тази партия работи против свободната демократична страна, следва собствен проект за реализиране на тази цел, партнира си с други екстремистки организации, и изключително огромната поддръжка, която има тази партия, я трансформират в опасност за демокрацията в Германия ", декларира Кремер пред БНР.

" В своите публични документи АзГ е доста деликатна във формулировката. Там няма да намерите думата " раса ". Но расистките хрумвания на тази партия се крият зад думи като " просвета " - хора, които не принадлежат към немската просвета, би трябвало да бъдат изгонени от страната. Няма никакво подозрение, че партията желае да трансформира Германия в хомогенна общественост по образеца на националсоциалистическата идеология ", аргументира се юристът.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР