Долната камара на руския парламент призова президента Владимир Путин да

...
Долната камара на руския парламент призова президента Владимир Путин да
Коментари Харесай

Руската Дума призова Путин да признае Донецк и Луганск за независими

Долната камара на съветския парламент прикани президента Владимир Путин да признае отделилите се от Украйна Донецк и Луганск за самостоятелни републики.

" Нашите съграждани и сънародници, които живеят в Донбас, се нуждаят от нашата помощ и поддръжка ", изясни ръководителят на Държавната Дума Вячеслав Володин като засяга към 700 000 поданици на Източна Украйна, които получиха съветски паспорти през последните години.

В отговор външният министър на Украйна Дмитро Кулеба съобщи, че едно самопризнание на самопровъзгласилите се Донецка и Луганска република ще значи, че Москва се отхвърля от Минските съглашения " с всички съпътстващи последствия ".

Същевременно Украйна изиска незабавна среща на Организацията за сигурност и съдействие в Европа поради апела на съветския парламент към Кремъл да признае Донeцк и Луганск за самостоятелни републики.

Европейски Съюз осъди поддръжката на съветския парламент за Донецк и Луганск.

Върховният представител на Европейски Съюз по външната политика Жозеп Борел предизвести, че в случай че Путин утвърди резолюцията: " Това самопризнание би било очевидно нарушаване на споразуменията от Минск “.

Такова самопризнание ще е един тип " офанзива без оръжие ", потъпкване на украинския суверенитет, съобщи френският външен министър Жан-Ив льо Дриан.

Външният министър на Латвия Едгар Ринкевич прикани Европейският съюз да наложи наказания на Русия, в случай че съветската страна признае Донецк и Луганск за самостоятелни.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг също предизвести Кремъл: " Ако това се случи, то ще бъде следващо крещящо нарушаване на териториалната целокупност и суверенитета на Украйна, защото няма подозрение, че Донецк и Луганск са част от нея в границите на интернационално приетите й граници. И освен това - ще бъде нарушаване и на Минските съглашения, тъй като ще направи още по-трудно намирането на политическо решение в техните рамки ".

Руският президент Владимир Путин оприличи отношението към жителите на Донбас на " геноцид ", само че в отговор на въпрос за вероятно самопризнание на Донецката и Луганската република даде да се разбере, че ще изчака осъществяване на Минските договорености от 2015 година.

" Ще изхождаме от това, че би трябвало да създадем всичко за решение на Донбаския въпрос, само че като имаме поради на първо място неосъществените до дъно благоприятни условия по осъществяване на Минските съглашения. Много разчитаме, че нашите сътрудници отвъд океана и в Европа - на първо място в Германия и Франция, ще окажат съответното въздействие върху сегашните управляващи в Киев ".
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР