Долната камара на румънския парламент одобри закон за офшорните зони,

...
Долната камара на румънския парламент одобри закон за офшорните зони,
Коментари Харесай

Румъния прие закон за допълнително данъчно облагане за петрол и газ

Долната камара на румънския парламент утвърди закон за офшорните зони, който подвига налозите за добивните компании т.е. основно тези, които се добиват от нефт. Законът беше подсилен от 175 депутати, срещу гласоподаваха 30 и още 30 се въздържаха. По-рано този нормативен акт беше утвърден от Сената. За да влезе в действие, законът следва да бъде подписан от президента Клаус Йоханис, написа БГНЕС.
Поправките, импортирани от депутатите, плануват смяна на данъчното облагане за добивните компании според от придвижването на пазарните цени, а също по този начин въвеждането на налог върху спомагателните приходи на тези компании.
Лидерът на ръководещите социалдемократи Ливиу Драгня съобщи по време на дебатите, че " не можем да допуснем Румъния да остава енергийно подвластна от руснаците ". " Самият факт, че 50% от цялата продукция е предопределена за двустранни контракти, а 50% - за продажба на румънския пазар, значи, че Румъния се трансформира в една от дребното енергийно самостоятелни страни в света ", сподели той. " В същото време не можем да допуснем нулеви налози върху спомагателните приходи, тъй като не би трябвало румънската страна да бъде лишена от приходи ", продължи Драгня.
Той акцентира нуждата от намиране на равновесие сред законните стремежи на румънската страна да получава обилни приходи и да има достъп до личните си запаси от газ за националната стопанска система, от една страна, и сред законните ползи на вложителите да имат предсказуемо, устойчиво законодателство и да получават облаги, от друга.
" Става дума за доста стягане на данъчния режим ", съобщи на собствен ред ръководителят на асоциацията на офшорните оператори, ръководителят на компанията ExxonMobile Romania Ричард Тъскър. " Ако вярно разбираме, вследствие на днешната полемика на всеки вложител ще му бъде доста по-трудно да вземе решение за вложения. За вложителя е доста значимо да има предсказуем и постоянен данъчен режим през целия интервал на инвестицията ", акцентира той.
Проектозаконът провокира остра дискусия в Румъния, защото в пресата се твърдеше, че управляващите имат намерение да правят отстъпка на задграничните компании правото за рандеман на газ на неизгодни за страната условия. Подозрението се усили, откакто западни компании оказаха напън върху депутатите да одобряват закона в първичния му тип, т.е. без утвърдените в понеделник ремонти.
В румънската преса се появиха данни, съгласно които запасите от природен газ на страната се правят оценка в края на 2017 година на към 100 милиарда куб. метра. Тези количества се намират в непосредствена непосредственост до българската черноморска зона и даже не престават в нея.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР