Долната камара на Индия гласува да запази една трета от местата за жени

...
Долната камара на парламента на Индия прие законопроект, който ще
Коментари Харесай

Долната камара на парламента на Индия прие законопроект, който ще удвои повече от два пъти броя на жените законодатели в нейните редици, след няколко неуспешни опита за прилагане на мярката, разширяваща се назад десетилетия.

Предложеният закон, наречен Закон за резервацията на жените, ще запази една трета от местата в долната камара на Индия и държавните събрания за жени, след като влезе в сила, което може да отнеме поне до края на десетилетието.

Продължете да четете

списък от 3 елемента В цифри: Търговски и образователни отношения между Индия и КанадаИндия предупреждава гражданите на Канада да пътуват на фона на спора около убийството на лидера на сикхитеКак разчита ли светът на индийския износ на ориз?край на списъка

Възраждането му идва месеци преди общите избори, които трябва да се проведат през май 2024 г., когато министър-председателят Нарендра Моди се кандидатира за трети мандат, и може да бъде допълнително допълнение към вече командващата позиция на предстоящата индуистка националистическа Бхаратия Джаната партия (BJP) на Моди от тази анкета.

Анализатори казват, че шансовете законопроектът да бъде приет в парламента са се увеличили, тъй като съпротивата срещу него е намаляла през годините. Общо 454 депутати гласуваха за законопроекта в сряда, като само двама бяха против.

„Предложението беше прието с мнозинство от повече от две трети от членовете, присъстващи в къщата“, каза Ом Бирла, председател на парламента.

Когато министър-председателят Индира Ганди пое поста да ръководи Индия през 1966 г., тя стана втората жена в света начело на правителството в парламентарна демокрация, след премиера на Шри Ланка Сиримаво Бандаранаике шест години по-рано.

Две жени са служили в церемониалния президент на Индия, а други са били главни министри, партийни лидери и посредници през десетилетията след това, но това не е равносилно на по-широко политическо представителство.

Само 104 от 788-те депутати в Индия са били жени след последните национални избори, според данни на правителството – малко над 13 процента.

Тези цифри отразяват по-широко недостатъчно представителство на жените в обществения живот на Индия. Малко под една трета от индийските жени в трудоспособна възраст са били официална работна сила миналата година, според правителствени данни.

Спорното законодателно предложение отлежава от десетилетия поради съпротивата на някои политически партии и се нуждае от одобрението на двете камари на парламента и на мнозинството от законодателните органи на щата, за да стане закон.

Шест предишни опита за приемане на законопроекта бяха в застой, откакто беше представен за първи път през 1996 г., понякога с яростна съпротива от законодателите.

Мулаям Сингх Ядав, по това време главен министър на Утар Прадеш, най-гъсто населеният щат в Индия, предложи през 2010 г. законопроектът да не бъде приет, защото ще принуди мъжете да освиркват като вълци своите колежки в парламента.

Законопроектът предлага конституционна поправка за закрепване на квота от една трета, запазена за жените, като за успех е необходимо мнозинство от две трети в двете камари на парламента.

Очаква се преминаването му през горната камара да бъде гладко благодарение на широката политическа подкрепа за мярката.

„Несправедливост към жените“

Квотата ще влезе в сила едва след като Индия преначертае избирателните си граници след грандиозното предприемане на преброяване на своите 1,4 милиарда души. Последният, който трябваше да бъде през 2021 г., беше отложен за неопределено време поради пандемията от коронавирус.

„Това е сложен процес“, каза Джагдип С. Чхокар, съосновател на групата на гражданското общество Асоциация за демократични реформи, пред агенция AFP.

„Тези учения ще отнемат поне две, три години, ако не и повече“, добави той. „Следователно може да се приложи само около 2026-27 г., което е дълго време в индийската политика.“

Соня Ганди от опозиционната Конгресна партия каза на парламента, че нейните колеги подкрепят законопроекта, но призова за ревизии, за да може да влезе в сила по-рано.

„Незабавното прилагане на законопроекта е не само необходимо, но и възможно“, каза тя.

„Всяко забавяне на прилагането му ще бъде несправедливост към жените.“

Няколко азиатски страни имат закони, налагащи минимален брой жени законодатели в националните си парламенти, включително съседните на Индия Непал и Бангладеш.

Само четири азиатски държави – Малайзия, Япония, Шри Ланка и Малдивите – имат по-нисък дял жени депутати от Индия, според данни на Световната банка от миналата година.

BJP, която се очаква да спечели изборите догодина и да осигури на Моди трети мандат на поста, вече се радва на силна подкрепа сред жените.

Екзитпол, проведен от новинарското издание India Today след последните избори през 2019 г., установи, че 46 процента от индийските жени са гласували за BJP и нейните коалиционни съюзници, срещу 44 процента от мъжете.


Източник: Ал Джазира и информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР