Долната камара на парламента на Германия официално избра Олаф Шолц

...
Долната камара на парламента на Германия официално избра Олаф Шолц
Коментари Харесай

Бундестагът избра Олаф Шолц за канцлер на Германия

Долната камара на Народното събрание на Германия публично избра Олаф Шолц за правоприемник на Ангела Меркел на канцлерския пост, а президентът го назначи на поста, отваряйки нова страница в историята на страната.

Неговото държавно управление поема властта с огромни очаквания за модернизиране на най-голямата европейска стопанска система и битка с изменението на климата, само че е изправено пред непосредственото предизвикателство да се оправи и с най-тежката досега фаза на коронавирусната пандемия, съобщи „ Асошиейтед Прес “.

Шолц, който от 2018 година до момента е вицеканцлер и финансов министър, завоюва поддръжката на 395 депутати по време на гласуването тази заран и приветства протичащото се с огромна усмивка. Много негови сътрудници го поздравиха и му подариха букети с цветя.

След това се насочи към президентството, с цел да бъде назначен като деветия канцлер на Германия. Там бе посрещнат от президента Франк-Валтер Щайнмайер, който му съобщи формалния документ за назначението в двореца „ Белвю “.

От „ Зюддойче Цайтунг “ оповестяват, че съвещанието на Бундестага е прекратено. Очаква се скоро Шолц да постави клетва.

Член 63 от главния закон на Германия споделя, че „ който получи болшинството от гласове на членовете на Бундестага, е определен “. Коалицията, формирана от социалдемократите на Шолц, „ Зелените “ и Свободната партия, има 416 от общо 736 места в Бундестага.

Вчера бе подписано съглашението за съдружен кабинет сред водачите на трите нови партии, които ще ръководят страната. То бе показано още през ноември, само че за подписването му беше нужно утвърждение от всички членове на пакта.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР