Долната камара на чешкия парламент одобри законови промени, предвиждащи по-строги

...
Долната камара на чешкия парламент одобри законови промени, предвиждащи по-строги
Коментари Харесай

Чешкият парламент затяга контрола върху притежанието на оръжия след стрелбата в Карловия университет

Долната камара на чешкия парламент утвърди законови промени, предвиждащи по-строги условия за притежанието на огнестрелни оръжия, откакто доскоро повече от месец млад мъж умъртви 14 души в Карловия университет в Прага, съобщи АП, представена от Българска телеграфна агенция.

Предстои новите текстове да бъдат гласувани в Сената и да бъдат подписани от президента Петър Павел, преди да влязат в действие.

На 21 декември 24-годишен студент откри пукотевица в Карловия университет, като умъртви 14 души и рани десетки, след което се самоуби. Нападателят е имал позволение за владеене на осем огнестрелни оръжия, в това число на две дългоцевни. Властите обявиха, че той не имал престъпно досие и не е попадал в полезрението на полицията.  

Дебатите в Народното събрание за законодателни промени в региона на правото на владеене и носене на огнестрелни оръжия бяха почнали още преди стрелбата в Карловия университет. Вътрешният  министър Вит Ракушан съобщи, че е мъчно да се каже, дали в случай че все още на нападението е имало нови правила, те щяха да предотвратят нещастието.

В 200-местната долна камара на Народното събрание депутатите утвърдиха измененията със 151 гласа " за " и нито един срещу. Новите текстове ще дадат опция на управляващите да конфискуват оръжията на жители по превантивни съображения.

Освен това се вкарва условие оръжейните търговци да оповестяват на полицията за съмнителни поръчки, а лекарите ще получат достъп до база данни, в която ще могат да ревизират дали пациентите им имат огнестрелни оръжия.  

Всички лица, на които са издадени съответните разрешителни, ще би трябвало да минават през медицински прегледи на всеки 5 година, вместо на всеки 10 година, както е по настоящия закон.

По данни от края на 2022 година в Чехия, с население от 10,9 млн. души, разрешителни за огнестрелни оръжия имат 314 000 жители. Всички те разполагат с общо към 1 000 000 оръжия от разнообразни типове.

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР