Долната камара на чешкия парламент одобри подкрепено от правителството законодателство,

...
Долната камара на чешкия парламент одобри подкрепено от правителството законодателство,
Коментари Харесай

Чехия увеличава военните си разходи от 2024 г.

Долната камара на чешкия парламент утвърди подкрепено от държавното управление законодателство, предвиждащо увеличение на военните разноски на страната до равнището, изисквано от НАТО (2% от БВП), до момента в който войната на Русия в Украйна продължава, съобщи Агенция Франс Прес.

Законопроектът, който в този момент би трябвало да бъде утвърден от Сената, ще изисква страната да изразходва най-малко два % от брутния си вътрешен артикул за защита.

" Обещахме това на НАТО през 90-те години на предишния век и не успяхме да осъществим обещанието ", съобщи министърът на защитата Яна Чернохова пред Народното събрание, като добави, че е " обвързване " на държавното управление да извърши това заричане.

В сегашния си бюджет Чешката република отделя 1,5 % от Брутният вътрешен продукт за защита.

Законодателството ще влезе в действие през юли и ще се приложи за бюджета за идната година.

Чешката република, която се причисли към НАТО през 1999 година, беше принудена да преразгледа разноските си за защита, откакто Русия нахлу в Украйна през февруари 2022 година

От началото на нашествието чешкото държавно управление даде на Украйна забележителна военна и филантропична помощ, в това число тежко въоръжение като танкове.

Парламентът също по този начин облекчи изискванията за постъпване на чехи в армията и увеличи бонуса за новите резервисти.

През януари чехите избраха някогашния военачалник от НАТО Петър Павел за президент. Той встъпи в служба през предишния месец. /БГНЕС

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР