Долната камара на австрийския парламент прие в четвъртък законопроект, който ...

Долната камара на австрийския парламент прие в четвъртък законопроект, който

Австрия въвежда задължителна ваксинация срещу COVID-19

Долната камара на австрийския парламент одобри в четвъртък законопроект, който прави имунизациите против COVID-19 наложителни за възрастни от 1 февруари, с което Австрия се приближава до въвеждането на първия подобен необятен мандат за ваксина против коронавирусa в Европейския съюз.

Изправено пред настойчиво огромен брой отводи от ваксини и повишаване на инфекциите, държавното управление съобщи през ноември, че възнамерява мандата. Оттогава тo увеличи възрастта, от която ще се ползва мандатът, на 18 години от 14.

Сега законопроектът би трябвало да премине през горната камара и да бъде подписан от президента Александър Ван дер Белен - стъпки, които ще бъдат значително формалности.

Приблизително 72% от популацията на Австрия е изцяло имунизирано против COVID-19, един от най-ниските равнища в Западна Европа. След като четвъртото национално блокиране завърши предишния месец, извънредно заразният вид Омикрон изтласка инфекциите до рекордни равнища, само че държавното управление желае да избегне друго блокиране.

„ Да създадем имунизацията против COVID-19 наложителна е спешен излаз... от непрекъснатите ограничавания на нашите персонални и съществени права като тези, които трябваше да понесем през последните две години “, сподели водачът на опозиционните социалдемократи Памела Ренди-Вагнер, която е доктор.

Много депутати от нейната партия и демократичните Neos поддържаха законопроекта, присъединявайки се към държавната коалиция от консерватори и зелени, което значи, че той елементарно преодоля главното затруднение в долната камара със 137 гласа "за " против 33 "против ".

Законопроектът постанова санкции до 600 евро на неимунизираните, откакто инспекциите стартират на 15 март.

Италия направи имунизациите против COVID-19 наложителни за тези на 50 и повече години, до момента в който Гърция направи същото за над 60-те, а разнообразни европейски страни го направиха за някои специалности като медицински личен състав.

"Този мандат за ваксина лишава хората от правата им. С един ход милиони австрийци ще бъдат "понижени ", сподели Херберт Кикъл, водач на крайнодясната и антиваксърска Партия на свободата.

Той добави, че мандатът ще направи неимунизираните „ жители от втора класа “ и неговата партия ще го оспори в съда.

Източник: bloombergtv.bg


КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР


PromoMall.bg