Долната камара на американския Конгрес вероятно ще гласува още преди

...
Долната камара на американския Конгрес вероятно ще гласува още преди
Коментари Харесай

Първият вот за импийчмънт на Тръмп може да е преди Коледа

Долната камара на американския Конгрес евентуално ще гласоподава още преди Коледа за премахване на Доналд Тръмп от власт поради няколко нарушавания, които бяха избрани като подкупване на задграничен водач да се намеси в американските избори в интерес на президента. В доминираната от опозиционните демократи Камара на представителите вотът съвсем несъмнено ще бъде в интерес на така наречен импийчмънт.

След това с процедурата е задължен да се заеме Сенатът, който единствен има право да вземе последното и не подлежащо на обжалване решение. Доминирането на републиканците сенатори надали ще допусне Тръмп, с който се асоциира на практика цялата партия, да влезе в историята като първият отхвърлен по този метод президент на Съединени американски щати.

В четвъртък ръководителят на долната камара Нанси Пелоси разгласи, че конгресмените стартират да пишат съответните обвинявания, по които да се гласоподава, тъй като " президентът не ни остави никакъв избор ". В понеделник ще има обществени чувания в комисията по правните въпроси и до края на идната седмица там ще се гласоподава.

На 12 декември, четвъртък, е евентуално формалните обвинявания да бъдат импортирани за гласоподаване в пленарна зала та Камарата на представителите. След това конгресмените имат една седмица до 20 декември, когато нормално камарата се разпуска за празниците до 7 януари 2020 година

В петък в 17 часа локално време изтича срокът, в който президентът и екипът му би трябвало да отговорят дали ще г озащитават идната седмица. Досегашната им позиция е, че всичко това е едиин политически цирк, машинация и лов на вещици, който те нямат желание да легитимират с наличието си.
" Демокрацията ни е заложена на карта. Президентът не ни остави избор, с изключение на да действаче преди той да се опита още веднъж да корумпира, с цел да завоюва изборите. Президентът е взел участие в корист с власт, подкопаване на националната ни сигурност и подронване честността на нашите избори ", сподели Пелоси, която е най-високопоставеният демокат в Конгреса.

" С горест, само че и убеденост и примирение, както и с респект към създателите на страната ни и със сърце, изпълнено с любом към Америка, желая от ръководителя [на правната комисия Джералд Надлър] да продължи със сформиране листата на основанията за импийчмънт ", сподели тя. Демократи обявиха към този момент, че ще се работи и през почивните дни, с цел да е подготвен описът в точния момент. Засега се счита, че в него може да попаднат корист с власт, предложение на рушвет, възпрепятстване активността на Конгреса и възпрепятстване на правораздаването.

" Радикалните Леви Демократи, Които Не Правят Нищо, одеве оповестиха, че ще опитат да ме отстранят поради НИЩО ", реагира в " Туитър " президентът. " Добре е, че републиканците НИКОГА не са били по-обединени. Ще победим! "

Пелоси добави, че в Съединени американски щати " народът е кралят ", което подсети на прочут на всички американци девиз, с който колониите в Америка се разпалват против английския крал Джордж III и това води до основанането на Съединените американски щати през 1776 година

 Първият избор за импийчмънт на Тръмп може да е преди Коледа
© Reuters

Приблизително същото сподели и проф. Майкъл Герхард от Университета на Северна Каролина в сряда пред правната комисия на долната камара. " Ако Конгресът не гласоподава за импийчмънт, тогава тази процедура губи всевъзможен смисъл и вдопълнение губят смисъл деликатно направените отбрани в нашана Конституция против появяването на крал на американска територия. Никой, даже президентът,не е над Конституцията и законите ни ", съобщи авторитетният правист при чуванията с още трима негови сътрудници.

Трима бяха поканени от демократите и един от републиканците. И тримата преподаватели по право, които демократите желаеха да бъдат чути, споделиха, че има задоволително учредения Тръмп да бъде отхвърлен от власт Поканеният от републиканците сподели, че процедурата се движи прекомерно бързо, няма събран ивсички обстоятелства, с цел да се желае импийчмънт, основанието е прекомерно тясно и фокусирано върху един съответен случай, заради което има възможност да се сътвори рисков казус за в бъдеще.

В американската история два пъти долната камара е гласувала за премахване на президента и Сенатът е спирал това решение - при Бил Клинтън (1998 г.) и Андрю Джонсън (1868 г.) Ричард Никсън подаде оставка през 1974 година, когато Камарата на представителите бе почнала процедура за импийчмънт за корупциянния скандал " Уотъргейт ".

 Първият избор за импийчмънт на Тръмп може да е преди Коледа
© Reuters

Първата крачка към в действителност сериозната фаза този път бе направена в сряда, когато комисията по правните въпроси на долната камара изиска мнението на водещи адвокати какво съставлява нарушавания или закононарушение, даващи съображение за премахване на президента.

Ноа Фелдман, професор от Харвард, съобщи още в предварителните си писмени отговори, че досегашните свидетелски показания от предходни чувания ясно са посочили, че " актуалният президент ще употребява с корупционна цел корист с властта си, с цел да изкриви резултата от президентските избори в своя изгода ".

Памела Карлан от Станфордския университет съобщи, че Тръмп е злоупотребил с власт като е изискал задгранично държавно управление (в случая - администрацията на новия украински преидент Володимир Зеленски) да се намеси в американските избори. Действията на президента " нанасят удар в самото сърце на това, което прави тази страна република - нещо, за което ни е поставяме клетва на честност "

Поканеният от републиканците техен сътрудник Джонатан Търли от университета " Джордж Вашингтон " съобщи, че събраните дотук свидетелства не са задоволителни, с цел да поддържат съответно дейностите на демократите. И въпреки всичко и той осъди метода, по който Тръмп уговаря по телефона Зеленски това лято да проверява политическия му конкурент Джо Байдън, и сподели, че " в случай че това се потвърди, то би могло да е нарушаване, заслужаващо импийчмънт ".
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР