Долината на смъртта в Калифорния е най-горещото място в света

...
Долината на смъртта в Калифорния е най-горещото място в света
Коментари Харесай

Най-сухото място в Северна Америка оживя с езера и цветя след урагана Хилари

Долината на гибелта в Калифорния е най-горещото място в света и най-сухото място в Северна Америка. Но два месеца след епичните превалявания от урагана Хилари, елементи от националния парк наподобяват по-скоро оазис, в сравнение с пустиня.

Изсушената земя се е трансформирала в езера, дивите цветя цъфтят в отдалечени региони, а солената низина в този момент е голямо езеро. Соленото езеро е изключителна, само че мимолетна панорама.

„ Това несъмнено е рядко и особено събитие “, сподели пред CNN представителят на парка „ Долината на гибелта “ Аби Уайнс, което се случва почти един път на десетилетие.

Всичко е по този начин, тъй като Хилари разтовари годишно количество дъжд, 2,2 инча, в Долината на гибелта единствено за 24 часа на 20 август – най-влажният ден в историята на парка. Дотогава паркът в никакъв случай не е записал повече от 2 инча превалявания за един ден, съгласно записите от 1911 година

Изсъхналата пустинна почва не съумя да поеме задоволително бързо несъразмерните превалявания, което провокира неочаквани наводнения. Пороят от вода отнесе пътеки и огромна част от всичко по пътя си.

 Пътните екипи минават по шосе 190 в Долината на гибелта, Калифорния, на 31 август 2023 година, където по-голямата част от пътя е отнесена. Пътните екипи минават по шосе 190 в Долината на гибелта, Калифорния, на 31 август 2023 година, където по-голямата част от пътя е отнесена. Робърт Готие/Лос Анджелис Таймс/Гети изображения

„ Всеки път в парка беше развален “, сподели Уайн пред CNN. „ Предстои ни още доста работа. “

Щетите бяха толкоз съществени, че принудиха Национален парк Долината на гибелта да бъде затворен от края на август доникъде на октомври, най-дългото затваряне в историята му, сподели Майк Рейнолдс, шеф на парка, в известие за вести.

Сега, когато паркът е отчасти отворен, някои от редките забележителности имат стеснен прозорец за разглеждане, до момента в който други вечно ще бъдат недостъпни.

Наводненията се събраха на доста места в обширния парк директно след Хилари, в това число плоските пясъчни дюни Mesquite. Калните пукнатини са единственото доказателство за множеството басейни, които са пресъхнали от август насам.

Излишната вода също накара дивите цветя да цъфтят рано в далечен регион на парка, мъчнопроходим за множеството гости, съгласно Wines.

Посетителите се събират в обширното краткотрайно езеро в солниците Badwater Basin в неотдавна отворения още веднъж Национален парк Death Valley на 21 октомври 2023 г. Посетителите се събират в обширното краткотрайно езеро в солниците Badwater Basin в неотдавна отворения още веднъж Национален парк Death Valley на 21 октомври 2023 година Марио Тама/Гети изображения

Но най-впечатляващия резултат от гнева на Хилари към момента може да се види персонално - единственият въпрос е какъв брой дълго. Badwater Basin, най-ниската точка в Северна Америка, е дом на краткотрайно езеро, което е дълго няколко благи, съгласно Националната паркова работа.

Badwater се намира на 282 фута под морското ниво, тъй че не е изненадващо, че наводненията се събират тук. Истинската изненада е издръжливостта на водата. Близо два месеца след историческите наводнения водата остава блокирана там.

„ Беше доста дъжд (от Хилари) и ще отнеме известно време, до момента в който цялата тази вода се изпари – даже в пустинята “, сподели Уайн пред CNN.

Посетител разходки в обширното краткотрайно езеро в солниците Badwater Basin в националния парк Death Valley на 21 октомври 2023 г. Посетител се разхожда в обширното краткотрайно езеро в солниците Badwater Basin в националния парк Death Valley на 21 октомври 2023 година Марио Тама/Гети изображения

Месец след Хилари Уайнс взе каяк до езерото Бадуотър и реши, че дълбочината на водата е към фут. Сега езерото е надълбоко единствено няколко инча и може да пресъхне в границите на няколко седмици, съгласно NPS.

Продължителността на живота на езерото ще зависи мощно от времето през идващите няколко седмици: колкото по-горещо и изсъхнало е времето, толкоз по-бързо ще се изпарява водата му. Но междинните високи температури в Долината на гибелта спадат бързо през есента и не се приближават до рекордно разтърсващите горещини през лятото. Прогнозите са високите температури да паднат до 80-те по-късно тази седмица и да доближат 70-те едвам при започване на идната седмица, което може да забави темпото на изпарение.

„ Иска ми се да знаем какъв брой тъкмо ще продължи “, сподели Уайнс, добавяйки, че счита, че евентуално ще има малко вода до ноември.

Вината имаха един съвет за посетителите, които се надяват да видят рядкото знамение: „ Колкото по-рано, толкоз по-добре “.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР