Доларът в петък неочаквано падна под 60 рубли. Малко хора

...
Доларът в петък неочаквано падна под 60 рубли. Малко хора
Коментари Харесай

Защо им е на властите в Русия силна рубла?

Доларът в петък ненадейно падна под 60 рубли. Малко хора допускаха това даже в най-смелите прогнози. Смята се, че прекомерно мощната рубла не е неизгодна нито за бюджета, нито за експортьорите. И Централната банка има опция да обърне наклонността. Защо не го прави?

Доларът падна под 60 рубли в петък, а еврото падна до 64 рубли, връщайки се към стойностите от 2017 година Малцина са очаквали сходно развиване. Дори в най-смелите прогнози специалистите чакаха рублата да се ускори до най-много 60 по отношение на $.

Западът по-рано назова съветската валута най-хубавата в света, тъй като никоя друга валута не съумя да се ускори по отношение на $ тази година. За рублата помогнаха редица фактори, в това число валутните ограничавания, наложени от Централната банка, затваряйки опцията за изтегляне на капитали към вражески страни. „ Това е премахването на бюджетното предписание, което преди беше надали не най-важният фактор за изкуственото надценяване на $ и еврото. Както и ниското търсене на валута от популацията и продължаващите високи цени на петрола, които надвишават 110 $ за барел “, споделя Наталия Милчакова, водещ анализатор във “Фридъм Финанс”.

Но валутните ограничавания са в действие отдавна и Централната банка последователно даже ги подвига, само че доста деликатно. И другите фактори също не са нови. Защо рублата няма да се успокои? Мнозина изясняват това с продажбата на задгранична валута от експортьори в очакване на данъчни заплащания от 25 май. Но това пояснение наподобява е незадоволително.

„ Сривът на $ и еврото, който се случи през днешния ден, в действителност може да се свърже с началото на данъчния интервал, когато експортьорите продават валутата. Но освен – укрепването на рублата през днешния ден може да бъде породено и от обстоятелството, че министрите на страните от Г-7 не съумяха да се спогодят за петролно ембарго или каквито и да било други наказания против съветската петролна промишленост. Подобно подсилване наподобява целесъобразно, тъй като в случай че цената на петрола е доста по-висока от 100 $ за барел, доларът обективно не би трябвало да коства повече от 60 рубли “, изяснява Милчакова.

Особено внимание би трябвало да се обърне на съотношението на износа и вноса, защото това е значим фактор, който дефинира обменния курс на рублата през днешния ден. „ Укрепването на рублата се дължи на първо място на запазването на обилни потоци от доходи от експорт в изискванията на стесняване на вноса. Допълнителният приток на задгранична валута от европейските консуматори на газ също ускорява този развой “, споделя Владимир Евстифеев, началник на Аналитичен отдел на банка “Зенит”.

Износителите продават първични материали и артикули на външни пазари, продават извоювани долари и евро в Русия, само че няма искащи да купят тези долари и евро. Вносителите не се нуждаят от тях, защото внасят малко в Русия заради изтеглянето на западния бизнес, санкционните ограничавания или логистични проблеми. На други, които желаят да купуват валута и да я изтеглят в чужбина, е неразрешено да правят валутни транзакции.

Русия продължава да доставя обилни експортни потоци, до момента в който вносът демонстрира грамаден срив. Външнотърговската статистика на Русия е краткотрайно затворена, само че специалистите правят оценка вноса въз основа на платежния баланс от Централната банка. Според тях през април вносът в Русия може да се срине на годишна база с 60-70%. В същото време главният удар най-вероятно ще бъде нанесен не върху потребителския пазар, а върху промишленостите, които зависят от вносни съставни елементи и съоръжение. Излишъкът по настоящата сметка на платежния баланс на Руската федерация, по предварителни оценки на Централната банка, възлиза на 95,8 милиарда $ за януари-април, което е нарастване от 3,5 пъти в съпоставяне със същия интервал на предходната година.

Любопитно е, че мощната рубла е неизгодна за експортьорите и за бюджета. Но Централната банка разрешава на рублата да се ускори толкоз доста. Въпреки че регулаторът може да промени обменния курс на рублата с едно тракване на пръста - задоволително е да отстрани валутните ограничавания.

Регулаторът е толкоз спокоен, евентуално тъй като експортьорите и бюджетните доходи на Руската федерация са в идеално положение даже при толкоз мощна рубла. Русия ще се възползва от повишаването на главните експортни артикули - нефт, газ, зърно, метали и така нататък

„ Силната рубла нормално е неподходяща за съветския бюджет. Високите цени на петрола обаче водят до там, че цената на рублата за барел “Урал”, даже като се вземат поради големите отстъпки по отношение на “Брент”, е към 5 хиляди рубли против 3,2 хиляди рубли, включени в бюджета за настоящата година “, споделя Евстифеев. С други думи, съветският бюджет печели спомагателни 1,8 хиляди рубли от всеки продаден барел, в сравнение с е бил изчислен. Това са свръхпечалби, които бюджетът получава в този момент и не се влагат в запаси съгласно бюджетното предписание (то беше отменен).

Бюджетът на Русия тази година ще получи освен облаги от скъпия нефт, само че и от скъпия газ. Той ще получи 100 милиарда $ единствено от европейските страни за доставяния газ, пресметнаха анализаторите от “Сити Банк”. Това е рекордна цифра, тя е два пъти повече от сходни доходи за 2021 година и не регистрира други източници на средства, да вземем за пример от продажба на въглища, нефт и други минерали. Държавите от Европейски Съюз изпращат към 200 милиона $ на “Газпром” за газ всеки ден.

През март тази година данъчните доходи в съветската бюджетна система са нарастнали с 34,5% на годишна база, достигайки рекордно равнище от 4,1 трилиона рубли, съгласно аналитичната работа на одиторската консултантска мрежа “ФинЕкспертиза”. Бюджетният остатък на Русия доближи 1,1 трилиона рубли до май.

Вероятно със мощна рубла Централната банка желае да спре скока на инфлацията, да подтиква вноса и най-малко да не утежни доста икономическото състояние на руснаците.

„ Краткосрочното подсилване на рублата оказва помощ за постигането на две цели: стимулиране на вноса и понижаване на инфлационния напън. Силната рубла оказва помощ за попречване на несъразмерната инфлация, която визира най-слабо обществено предпазените категории от популацията. Поскъпването на вносните артикули в този момент зависи не толкоз от обменните курсове, колкото от проблемите в логистиката. Но отслабването на рублата, както беше през март, до 120 рубли за $ би направило вноса непостижимо безценен “, изяснява Евстифеев.

Според него в бъдеще рублата може да остане мощна, защото настоящето съответствие на цената на барел нефт и $ към рублата не е сериозно за бюджета.

„ Доларът може да спре рухването при 55 рубли, само че в случай че пробие това равнище, тогава пътят към коридора от 50–53 рубли е отворен за него. Укрепването на рублата може да бъде спряно от геополитически вести, срив в цените на петрола или връщане на бюджетното предписание и считаме, че последният фактор може да бъде доста значителен негатив за рублата, кадърен да обърне $ към 60–62 рубли “, сподели Милчакова.

„ Сега сме очевидци на пиковия интервал на подсилване на рублата и сме съгласни с прогнозата на Министерството на икономическото развиване, че рублата ще бъде най-силна през второто тримесечие на 2022 година, а до края на тази година е евентуално да отслабне до 76 рубли за $. Още през лятото рублата по отношение на $ може да се отдръпна до 70. Това може да се случи, от една страна, на фона на възобновяване на вноса и по-ниските лихвени проценти, въпреки това, в светлината на възможен спад на цените на суровините и намаляването на експортните доставки на първични материали в безусловно изражение заради рестриктивните мерки на глобите “, споделя Александър Бахтин, капиталов пълководец.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за Поглед Инфо и ПогледТВ, тъй като има заплаха да ни блокират във Facebook поради позициите ни:

Telegram канал: https://t.me/pogled

YouTube канал: https://tinyurl.com/pogled-youtube

Поканете и вашите другари да се причислят към тях!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР