Доларът се обезценява спрямо еврото, йената и лирата стерлинги в

...
Доларът се обезценява спрямо еврото, йената и лирата стерлинги в
Коментари Харесай

Еврото и британската лира поскъпват

Доларът се обезценява по отношение на еврото, йената и лирата стерлинги в петък сутринта заради подобряването на настроенията на търговците и по-ниското търсене на активи-убежища на фона на намаляващите страхове за банковия бранш на Съединени американски щати.

По-рано стана известно, че американската First Republic Bank, която се сблъска с приключване на инвеститорски средства от депозити заради обстановката със Silicon Valley Bank, е получила 30 милиарда $ помощ от 11 огромни американски банки, в това число JPMorgan Chase & Co., Bank of America Corp., Citigroup Inc. и Wells Fargo & Co.

Освен това финансовите институции заявиха доверието си " в банки от всевъзможен размер " и подготвеност да им оказват помощ при нужда. Тази вест оказа поддръжка на фондовите пазари и на други рискови активи и способства за отслабването на щатския $, разяснява Trading Economics.

В четвъртък Европейската централна банка увеличи и трите съществени лихвени проценти с 50 базисни пункта, както беше планувано, макар разтърсванията във финансовия бранш. Паричният регулатор на еврозоната усили главния лихвен % по заемите до 3,5%, лихвения % по депозитите - до 3%, лихвения % по маржин заемите - до 3,75%. Освен това ЕЦБ намали прогнозите за инфлацията в еврозоната за 2023-2025 година, а също по този начин усъвършенства прогнозата за напредък на Брутният вътрешен продукт за настоящата година.

Президентът на ЕЦБ Кристин Лагард сподели по време на конференция след срещата, че Централната банка не се отхвърля от уговорката си за битка с високата инфлация, само че в актуалната обстановка не може да приказва за това по какъв начин главните лихвени проценти ще се трансформират в бъдеще.

Системата на Федералния запас (FRS) ще организира постоянно съвещание идната седмица. Търговците чакат да увеличи лихвите с до 25 б.п., отбелязва Bloomberg.

Към 10:11 часа българско време общата европейска валута нарастна по отношение на $ с 0,60% - до $1,0669 за едно евро спрямо $1,0610 за евро при затварянето на пазара в четвъртък.

Цената на щатската валута по отношение на японската се намали с 0,43% - до 133,10 йени за $ по отношение на при 133,74 йени за $ в края на миналата сесия.

Британската лира стерлинг се повишава с 0,52% - до 1,2170 $ за един паунд по отношение на 1,2109 $ за паунд предния ден.

Индексът ICE, който демонстрира динамичността на $ по отношение на шест валути (евро, швейцарски франк, йена, канадски $, лира стерлинг и шведска крона), губи 0,34% в хода на днешната търговия, а по-широкият WSJ Dollar Index - 0,36%.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР