Доларът е на път да постигне нов исторически успех: твърде

...
Доларът е на път да постигне нов исторически успех: твърде
Коментари Харесай

Защо силният долар би трябвало да ни тревожи

Доларът е на път да реализира нов исторически триумф: прекомерно евентуално е още преди края на тази година за първи път в историята 1 английски паунд да коства колкото 1 щатски $. Защо това е притеснително:

Доларът е на крачка от следващ исторически връх - тъждество с английския паунд. Твърде евентуално е още преди края на тази година за първи път в историята 1 английски паунд да коства колкото 1 щатски $.

Спадът на паунда следва обезценяването на еврото, което за пръв път от 20 години насам се изравни с $. Общата европейска валута продължава да върви надолу, а страховете от криза в еврозоната стават все по-сериозни.

Защо доларът пораства?

" Доларът претърпява най-голямото си повишаване от 1980-те насам ", споделя Джордж Саравелос от Дойче банк. Репутацията на $ като сигурен кей във времена на стопански усложнения играе огромна роля за това развиване. Нарастващите терзания от криза, изключително в еврозоната - най-много заради покачващите се цени на силата и храните, накара централните банки да врътнат кранчетата си. И по този начин вложителите потеглиха да търсят леговище в релативно сигурния щатски $, който сега е по-малко заплашен от световни опасности.

Агресивното повишение на лихвените проценти от страна на Федералния запас на Съединени американски щати също е важен фактор. Централната банка стяга с гневна скорост паричната си политика в опит да понижи внезапно покачващата се инфлация. Американската позиция е в контрастност с тази на Японската централна банка, която продължава да поддържа ниски лихвени проценти, както и с тази на Европейската централна банка, която доста дълго се противопоставяше на внезапното повишение на лихвените проценти. Това докара до огромна разлика в равнищата на лихвените проценти в Съединени американски щати и еврозоната, което накара вложителите, преследващи по-висока възвръщаемост, да реалокират парите си в Съединени американски щати.

Какво значи постоянният $ за потребителите?

Повишаването на курса на $ ускорява усложненията на европейските семейства и компании, които така и така се борят с високи разноски. По-слабото евро оскъпява вноса, който се обслужва най-вече в долари. Когато става дума за първични материали или междинни артикули, по-високите разноски могат в допълнение да покачат локалните цени. Туристите, пътуващи до Съединени американски щати пък, би трябвало да се настроят за по-скъпи екскурзии в Щатите.

Обикновено слабата валута се счита за добра вест за експортьорите и експортно насочените стопански системи като Германия. На фона на световните разстройства във веригата на доставките, глобите и войната в Украйна обаче това надали ще бъде огромна разтуха.

Скъпият импорт в допълнение покачва инфлацията, което кара централните банки да ползват още по-агресивна парична политика, с цел да понижат търсенето. По-високите лихвени проценти ще покачат разноските за ипотечни и други заеми.

За американските туристи, които посещават Европа, по-силният долари е добре пристигнал. В европейските страни те ще могат да си разрешат повече за своите долари, в сравнение с преди година да вземем за пример. Американските компании, които правят огромна част от активността си в чужбина обаче, ще бъдат наранени, защото облагите, които осъществят в други страни, ще намалеят при превалутирането им в долари.

Как ще реагират разрастващите се стопански системи?

Силният $ вещае проблеми за разрастващите се стопански системи, изключително за тези, които имат огромен размер дълг в американската валута - страни като Турция, Аржентина и Гана. Поскъпването на $ би могло да направи разноските по обслужване на дълга в някои от тези страни неустойчиви.

" Като цяло това е отрицателна среда за разрастващите се пазари, макар че уязвимостта в обособените страни е доста друга ", споделя Уилям Джаксън, основен икономист за разрастващите се пазари в " Capital Economics ". " Рисковете са съсредоточени в гранични пазари като Шри Ланка (където тези опасности към този момент станаха ясни) и Гана, както и в нормалните обвинени като Аржентина и Турция ", споделя специалистът.

Кога доларът ще спре да пораства?

Джордж Саравелос от Дойче банк твърди, че " належащо изискване " за преустановяване на покачването на $ е достигането на " финален пик " на инфлационния риск в Съединени американски щати - той би предиздвикал Федералния запас да забави нападателния цикъл на стягане. Нужни са обаче и други фактори - в това число пик на енергийната неустановеност в Европа и преустановяване на политиката за нулев Ковид в Китай, което продължава да нарушава веригите за доставки и да подкрепя световното закъснение.

" Поне някой от тези фактори би трябвало да е налице, с цел да се забави невижданото повишаване на притока на сигурни активи към Съединени американски щати. Опасяваме се, че нито един от тях към този момент не се е случил ", споделя икономистът.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР