Документна изложба “Страната на спасените евреи беше открита в столичния

...
Документна изложба “Страната на спасените евреи беше открита в столичния
Коментари Харесай

Откриха изложба за спасените евреи

Документна галерия “Страната на избавените евреи ” беше открита в столичния Съюз на архитектите на 8 май. Експозицията съдържа секретни отчети, писма, телеграми на немските дипломати в София през Втората международна война, както и на представителите на Гестапо и висшия немски държавен уред.
Документи на Адолф Хитлер, Адолф Айхман, Ернст Калтенбрунер, Анджело Ронкали, Адолф Бекерле и Йоахим декор Рибентроп показват ролята на българските държавни управляващи в спасението на евреите през Втората Световна война.
 06-01-1  06-01
Изложбата показва данни за хиляди директни визи за евреи от Словакия, Унгария, Румъния и някогашна Югославия, които с българска помощ съумяват да емигрират в Палестина. Телеграми и преписки за българските кораби “Милка ”, “Марица ”, “Беласица ” и “Рудничар ” свидетелстват за хиляди еврейски бежанци, получили късмет за емиграция и отпътували от Констанца, Мангалия и Варна до Истанбул или Хайфа.
Експозицията акцентира и ролята на Цар Борис в спасението на евреите, както и дипломатическите ходове, свързани с този акт. Документите са открити в Бундесархив – Берлин, Германския политически списък на Външно министерство – Берлин, Архива на Ватикана, Военноморски музей – Варна, Централния боен списък – Велико Търново и други

Изложбата “Страната на избавените евреи ” е част от Културната стратегия за Българско председателство на Съвета на Европейския съюз, на НФ “Култура ”.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР