Документи, свързани с изобретяването на атомната бомба, сред тях и

...
Документи, свързани с изобретяването на атомната бомба, се продават на търг

Снимка: Pixabay/TheDigitalArtist

Коментари Харесай

Документи, свързани с изобретяването на атомната бомба, се продават на търг

Документи, свързани с изобретяването на атомната бомба, измежду тях и писмо, подписано от Робърт Опенхаймер, се продават на търг в Съединени американски щати, до момента в който едноименният блокбастър взе участие в конкуренцията за премиите „ Оскар “.

В събота наддаването за този документ беше достигнало сумата от над 35 000 щатски $.

Продажбата би трябвало да завърши в сряда.

Сред предметите, препоръчани на търг в Бостън, е документ, проследяващ тайното основаване на атомната бомба в лабораторията Лос Аламос в Ню Мексико. Озаглавен „ Докладът Смит “ на името на създателя си Хенри Смит, текстът е показан за първи път пред медии на 12 август 1945 година, няколко дни след бомбардировките на Хирошима и Нагасаки, при които умират надлежно към 140 000 и 74 000 души, отбелязва Агенция Франс Прес.

От аукционната къща Ар Ар споделят пред Асошиейтед прес, че отчетът е 200 страници и е написан преди тестването на първата атомна бомба в Ню Мексико. Под него са се подписали Опенхаймер и още 23-ма учени и административен личен състав, свързани с плана, измежду които Енрико Ферми, прочут със основаването на първия нуклеарен реактор, носителите на Нобелова премия за физика Ърнест Лорънс и Джеймс Чадуик, който е откривателят на неутрона.

Друг експонат, включен в търга, е напечатано на машина писмо от Робърт Опенхаймер, в което той разказва изобретението като „ оръжие за агресори “.

„ Писмо е с в действителност удивително наличие – Опенхаймер показва изключителна проницателност във връзка с бъдещото потребление на атомната бомба “, споделя Боби Ливингстън, вицепрезидент на тръжната къща.

За писмото е препоръчана сума от над 4000 щатски $.

 

Източник: Епицентър

Oще вести четете в категория Свят
За още настоящи вести: Последвайте ни в Google News

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР