Документи, свързани с изобретяването на атомната бомба, сред тях и

...
Документи, свързани с изобретяването на атомната бомба, сред тях и
Коментари Харесай

Продават на търг писмо от Опенхаймер, докато едноименният филм е фаворит за Оскарите

Документи, свързани с изобретяването на атомната бомба, измежду тях и писмо, подписано от Робърт Опенхаймер, се продават на търг в Съединени американски щати, до момента в който едноименният американски биографичен филм взе участие в конкуренцията за премиите " Оскар ", съобщи Агенция Франс Прес.

Филмът на Кристофър Нолан за бащата на атомната бомба има 13 номинации за оценките и съвсем несъмнено ще завоюва няколко статуетки на церемонията, която ще се състои тази нощ в Лос Анджелис. Тричасовата продукция споделя историята за конкуренцията във въоръжаването, довела до научното откритие, ускорило края на Втората международна война.

Сред предметите, препоръчани на търг в Бостън, е документ, проследяващ тайното основаване на атомната бомба в лабораторията Лос Аламос в Ню Мексико. Озаглавен " Докладът Смит " на името на създателя си Хенри Смит, текстът е показан за първи път пред медии на 12 август 1945 година, няколко дни след бомбардировките на Хирошима и
Нагасаки, при които умират надлежно към 140 000 и 74 000 души, отбелязва Агенция Франс Прес.

От аукционната къща споделят пред Асошиейтед прес, че отчетът е 200 страници и е написан преди тестването на първата атомна бомба в Ню Мексико. Под него са се подписали Опенхаймер и още 23-ма учени и административен личен състав, свързани с плана, измежду които Енрико Ферми, прочут със основаването на първия нуклеарен реактор,
носителите на Нобелова премия за физика Ърнест Лорънс и Джеймс Чадуик, който е откривателят на неутрона.

В събота наддаването за този документ беше достигнало сумата от над 35 000 щатски $. Продажбата би трябвало да завърши в сряда, на 13 март, отбелязва Агенция Франс Прес.

Друг експонат, включен в търга, е напечатано на машина писмо от Робърт Опенхаймер, в което той разказва изобретението като " оръжие за агресори ". " Писмо е с в действителност удивително наличие - Опенхаймер показва изключителна проницателност във връзка с бъдещото потребление на атомната бомба ", споделя Боби Ливингстън, вицепрезидент на тръжната къща. За писмото е препоръчана сума от над 5000 щатски $.


Последвайте ни във и

Вече може да ни гледате и в
Намерете ни в
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР